Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

Net als in Nederland worden elders in Europa coronarecords gebroken

De cijfers bij het nieuws van woensdag: een nieuwe golf aan coronabesmettingen rolt over Europa, en net als in Nederland worden elders telkens records gebroken. In het Verenigd Koninkrijk, waar men zonder maatregelen met het virus leeft, stijgt het aantal meldingen, maar blijven de ziekenhuiscijfers stabiel – dat wil zeggen: stabiel hoog.

Semina Ajrovic
Voor een café in Erfurt, in het oosten van Duitsland, wordt gewaarschuwd dat ter plaatse de 2G-regel van kracht is: Gevaccineerd (ingeënt) of Genezen. Beeld AFP
Voor een café in Erfurt, in het oosten van Duitsland, wordt gewaarschuwd dat ter plaatse de 2G-regel van kracht is: Gevaccineerd (ingeënt) of Genezen.Beeld AFP

Fors oplopende besmettingscijfers in Oostenrijk en Duitsland

In Oostenrijk en Duitsland bereiken de besmettingscijfers deze week recordhoogten. De Oostenrijkse regering probeert onder leiding van de nieuwe bondskanselier Alexander Schallenberg de toename te remmen door ongevaccineerden het leven buitenshuis te bemoeilijken met de zogeheten 2G-regel. In Duitsland nemen de besmettingen vooral in het oosten en zuiden hand over hand toe. De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, roept artsen die een boosterprik toedienen op daar niet mee wachten. De richtlijn om de boosterprik pas na zes maanden toe te dienen moet niet te strikt worden toegepast, zegt Spahn. In Duitsland heeft al 5 procent van de bevolking zo’n derde prik gekregen, in Oostenrijk 9 procent. Beide landen zien het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in snel tempo oplopen; omgerekend naar inwonertal is de ic-bezetting er twee keer zo hoog als in Nederland.

Ook Nederlandse coronacijfers ongekend hoog

Ook in Nederland blijven de coronacijfers sterk oplopen. Niet eerder waren de aantallen gemelde besmettingen en uitgevoerde GGD-testen – en het bijbehorende percentage positieve testen – zo hoog als nu. De afgelopen week werden dagelijks zo’n 16.953 besmettingen geregistreerd, 48 procent meer dan vorige week. De GGD-teststraten zitten aan het maximum van hun capaciteit. Deze week gingen dagelijks gemiddeld 81 duizend mensen naar een GGD-teststraat, het hoogste aantal sinds de uitbraak van de pandemie. Ruim 20 procent van hen, oftewel één op de vijf, kreeg een positieve testuitslag.

Meer meldingen in het VK, ziekenhuisbezetting door covid-19 is stabiel hoog

Het Verenigd Koninkrijk liet afgelopen zomer als een van de eerste landen alle coronamaatregelen vallen, en het heeft in tegenstelling tot veel landen op het Europese vasteland geen versoepelingen teruggedraaid. Het aantal gemelde besmettingen stijgt er momenteel weer, na twee weken van daling. Dit leidt nog niet tot verhoogde ziekenhuiscijfers, de instroom van nieuwe covidpatiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel hoog. De ziekenhuisbezetting is er, afgezet tegen het aantal inwoners, nipt hoger dan in Nederland. Het VK loopt flink voor met het aantal gezette boosterprikken, 19 procent van de bevolking kreeg al een derde prik. In Europa ligt dit percentage alleen hoger in IJsland, met zijn geringe bevolking. De sterfte is in het VK wel hoger. De afgelopen week meldden de gezondheidsautoriteiten ruim duizend overlijdens, op een bevolking van bijna 68 miljoen.

Meer over