Net 5-journalist wordt nog vermist

Net 5-correspondent Nynke La Porte in Joegoslavië wordt sinds donderdagavond vermist. De journaliste vertrok gistermiddag rond vijf uur uit Novisad met haar cameraman naar de Hongaarse grens....

De buitenlandse journalisten in Kosovo en Belgrado zijn donderdag de inzet geworden van een competentiestrijd tussen Servië en de Joegoslavische Federatie. De Servische regering gelastte alle journalisten uit de NAVO-landen die bij de luchtaanvallen betrokken waren het land te verlaten. Maar volgens de Joegoslavische regering mogen alle journalisten blijven, mits ze objectief zijn.

'Journalisten uit landen die hebben deelgenomen aan de NAVO-agressie zullen het land uit worden gezet', aldus een verklaring die was ondertekend door de Servische minister van Informatie Alexander Vucic. 'Door hun berichtgeving vanuit de Republiek Servië hebben zij de agressieve daden van de NAVO-troepen, gericht op de vernietiging van de territoriale integriteit van Servië en Joegoslavië, versterkt.'

Een aantal journalisten - onder wie de Nederlandse radioverslaggever Harald Doornbos - waren Servië al uitgezet toen de vice-premier van de Joegoslavische Federatie, waarvan Servië deel uitmaakt, op een persconferentie in Belgrado verklaarde dat de journalisten nog steeds welkom zijn. 'Wij hebben jullie nodig om de wereld te berichten over deze agressie van de NAVO', zei vice-premier Vuk Draskovic, zelf oud-journalist, in aanwezigheid van de Joegoslavische minister van Informatie.

In de loop van de nacht waren in Belgrado een stuk of dertig buitenlandse journalisten gearresteerd - sommigen terwijl ze op de dak van het Hyatt-hotel stonden om naar de luchtaanvallen te kijken. Na enkele uren werden ze vrijgelaten, op één na: de Belg Philippe Deprez van RTBF-radio en Le Soir. Deze werd later bij Kroatië over de grens gezet, net als de Nederlander Doornbos, de Française Hélène Despic-Popovic (Libération) en de Amerikaan Clark Bentson (ABC News). Volgens Hélène Despic had de vreemdelingenpolitie gezegd dat hun visum was ingetrokken.

Meer over