Nervositeit rond azc-bijeenkomsten, maar geen rellen

De gemeente Ede heeft een informatieavond donderdag over de komst van een asielzoekerscentrum (azc) afgeblazen. 'Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt zoals elders is gebeurd', aldus burgemeester Cees van der Knaap. 'Ik wil de openbare orde en veiligheid niet in gevaar brengen. Daar schiet niemand wat mee op.' In Utrecht en Heesch gingen dinsdag vergelijkbare bijeenkomsten wel door.

Charlotte Huisman en Peter de Graaf
Bewoners die op een lijst staan worden toegelaten tot de informatiebijeenkomst in Heesch. Beeld anp
Bewoners die op een lijst staan worden toegelaten tot de informatiebijeenkomst in Heesch.Beeld anp

In Utrecht verzamelden zich tegen de tweehonderd mensen bij het voormalige stadhuis. Bewoners uit Sterrenwijk en Overvecht keerden zich tegen opvang in hun wijk. Onder hen groepjes mannen met capuchons die zich intimiderend opstelden. Maar in vergelijking tot de grootschalige protesten elders viel de grimmigheid mee.

'Het zijn gelukszoekers, ze hebben overal schijt aan', aldus Iris (50) uit Sterrenwijk over de vluchtelingen. 'Je laat je vrouw en kinderen toch niet achter? Ze zetten ze lekker dicht bij onze wijk, want de gemeente heeft geen respect voor ons.'

Lees ook:

In het Brabantse dorp Heesch is een 'vreedzame' demonstratie georganiseerd tegen het beoogde asielzoekerscentrum. Maar al snel vliegen de eieren en het vuurwerk door de lucht. (+)

De drie verdachten die maandagavond zijn opgepakt in het Brabantse Heesch bij de uit de hand gelopen demonstratie tegen de komst van een azc, komen uit Oss en Geffen (gemeente Oss), meldde de politie dinsdag.

Heesch

In Heesch verliep de informatiebijeenkomst voor omwonenden van het beoogde azc rustig. De locatie werd zwaar bewaakt. Alleen bewoners die zich hadden aangemeld, mochten binnen. Het erf was afgezet met metalen poorten.

Maandagavond liep een demonstratie in Heesch volledig uit de hand, ook al hadden de organisatoren nog zo opgeroepen tot een 'vreedzame' betoging. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze noemde het 'weerzinwekkend'. Volgens haar 'lijkt het erop dat ook oproerkraaiers van buiten de gemeente debet zijn aan het grimmige verloop'. De politie arresteerde maandag mannen wegens openlijke geweldpleging. De twintigers komen uit Oss en Geffen.

Protest in Heesch, maandagavond. Beeld epa
Protest in Heesch, maandagavond.Beeld epa

Verkrampt

Dinsdag woonden bijna honderd omwonenden de zwaar beveiligde 'informatiemarkt' bij. Trijn van Oijen (62) had bloemen mee voor de burgemeester. 'Voor de vrolijke noot. Het wordt allemaal wel erg zwaar aangezet. We moeten niet zo verkrampt doen.'

Ze heeft maandag ook gedemonstreerd ('500 is te veel'), maar keurt de rellen af. Van Oijen vindt dat de zoektocht naar azc-locaties steeds meer lijkt op 'een omgekeerde postcodeloterij': 'Welke postcode zal het deze week worden? Dat mogen bestuurders zich aantrekken.'

Extra politie op de been dinsdag in Heesch. Beeld anp
Extra politie op de been dinsdag in Heesch.Beeld anp
Meer over