Nepalese regime trekt noodmaatregelen voor Kathmandu in

Het Nepalese koninklijke regime heeft maandag de noodmaatregelen die voor de hoofdstad Kathmandu waren afgekondigd, zoals een gsm-verbod en een avondklok, ingetrokken....

Mensen in Kathmandu die mobiel bellen, konden maandag hun telefoon weer gebruiken. Ook internet en de vaste telefoonverbindingen deden het weer. De avondklok die vorige week maandag voor de hoofdstad was ingesteld, werd ingetrokken. Minister van binnenlandse zaken Kamal Thapa zei dat de veiligheidssituatie in Kathmandu sinds vorige week zoveel was verbeterd dat de maatregelen niet langer nodig waren.

Zijn collega van informatie, Shrish Sumshere Rana, zei dat de verkiezingen doorgaan, "wat er ook gebeurt". Koning Gyanendra beloofde na zijn machtsgreep van februari 2005 de democratie binnen drie jaar te herstellen. De oppositie eist onmiddellijk herstel van de democratie en boycot de verkiezingen, omdat zij de machtsgreep niet wil legitimeren.

De leider van de Communistische Partij van Nepal, Khadga Prasad Oli, zei dat de regering geen andere keuze heeft dan de verkiezingen uit te stellen en "het volk de macht terug te geven die hij zich heeft toegeëigend". Oli was een van drie politieke leiders die vorige week onder huisarrest werden gesteld, maar zondag vrijkwamen.

Studenten blokkeerden maandag met barricades van brandende autobanden het verkeer bij twee universiteiten in Kathmandu. De politie vuurde traangasgranaten af en voerde charges uit met de wapenstok.

Rebellen schoten zondag een burgemeesterskandidaat dood die de leiding had van een kleine koningsgezinde partij in de zuidelijke stad Janakpur. Bij gevechten tussen het leger en rebellen bij Phapar Badi, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Kathmandu, vielen zaterdagnacht 25 doden, te weten zeventien rebellen, vijf militairen, twee burgers en een politieman.

Meer over