Nep-of-niet-nep-film

BEREND JAN BOCKTING

Ook al weet niemand zijn ware identiteit, regisseur/kunstenaar Banksy (1974?) bestaat echt: een wereldberoemd, invloedrijk en controversieel graffitikunstenaar, die met dit verbluffende, ontregelende en kleurrijke portret van de internationale street artscene zijn filmdebuut maakt. De talloze openbare kunstwerken die in de film voorbij komen, bij nachtlicht rondgeplakt, gespoten of geschilderd, zijn óók echt - zoals de prachtige 'doorkijkjes' die Banksy in 2005 schiep op de Israëlische muur rondom de westelijke Jordaanoever. En de gruizige, stiekeme opnamen van andere graffitikunstenaars voelen minstens zo authentiek aan als de kunstwerken zelf.

Hoofdpersoon van Exit Through the Gift Shop is Thierry Guetta, alias Mr. Brainwash, een talentloze kunstenaar die toch duizenden bezoekers naar zijn expositie trekt. Guetta filmt alles, maar weet er geen film van te maken. Dat doet Banksy voor hem, met als resultaat een heerlijk verwarrende mix van documentaire en fictie, waarin nooit geheel duidelijk is wat er is te zien.

Exit Through the Gift Shop (Banksy, 2010) Canvas, 23.25-0.47 uur.

The Notebook

(Nick Cassavetes, 2004) Voordat acteur Ryan Gosling cultstatus verwierf met rollen in dwarse drama's als Blue Valentine en Drive, werd hij voornamelijk bewonderd door zwijmelende jonge meisjes. Dat kwam door zijn doorbraakrol in het romantische drama The Notebook. Gosling speelt Noah, zwaar verliefd op Allie (Rachel McAdams), maar als knul van de houtzagerij veel te arm om door haar familie als goede partij te worden beschouwd. De film is mierzoet, maar door het sterke acteerwerk blijft de romance geloofwaardig. The Notebook opent met een verteller die een bescheiden beschrijving van zichzelf geeft. 'Ik zal na mijn dood niets hebben nagelaten dat mijn naam doet voortleven.' Deert niet. Zijn liefde, die de film van begin tot eind aanvuurt, was meer dan genoeg. En dan moet de film nog beginnen. Houd het dan maar droog. Geen cliché wordt geschuwd door regisseur Nick Cassavetes. De grap is dat de clichés in The Notebook noodzakelijk zijn, omdat ze deel uitmaken van het verhaal dat de man aan zijn dementerende echtgenote vertelt. Slimme truc, sterk uitgewerkt.

Net 5, 20.30-23.05 uur.

Pride & Prejudice

(Joe Wright, 2005) Bijna letterlijke verfilming van de Jane Austenklassieker. Hoewel, letterlijk: hoofdrolspeelster Keira Knightley lijkt soms op het punt te staan haar geliefde te kussen, iets waar de personages bij Austen niet eens aan denken. De jonge Engelse cineast Joe Wright raakt ermee aan de fijnzinnige ambivalentie van Austens stijl: in haar wereld bestaan nostalgie en een heel voorzichtig verlangen naar verandering naast elkaar. Daarnaast bewees Wright (Atonement, Anna Karenina) hier voor het eerst een meester in de visueel eigenzinnige verbeelding van het vaak zo stoffige kostuumdrama.

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Le papillon

(Philippe Muyl, 2002). De altijd aangename Franse karakteracteur Michel Serrault (1928-2007) gaat in dit zoete familiedrama als vlinderfanaat met een 8-jarig meisje op zoek naar een zeldzaam exemplaar.

TV 5, 21.00-22.20 uur.

undefined

Meer over