Neonazi's slaags met autonomen bij 1 mei-viering in Duitsland

De viering van 1 mei is in Duitsland uitgelopen op gewelddadige botsingen tussen de politie, radicaal-linkse demonstranten en neonazi's. De politie arresteerde 440 mensen....

ANP, AP, Reuter

MÜNDEN/LEIPZIG

In Münden in de deelstaat Nedersaksen raakten ongeveer driehonderd neonazi's en vijftig linkse autonomen slaags na een illegale 1 mei-demonstratie van extreem-rechts. Volgens de Groningse neonazi-leider Eite Homan deden aan de demonstratie ook Nederlandse rechtsextremisten mee. De Duitse inlichtingendienst waarschuwde vorig jaar voor de nauwe samenwerking tussen Duitse en Nederlandse neonazi's.

De rellen ontstonden toen de autoriteiten in de Oost-Duitse steden Leipzig, Halle en Cottbus demonstraties van de rechtsextremisten hadden verboden. De politie wierp wegversperringen op om ze tegen te houden. Ook in Leipzig scheidde de politie linkse en rechtse demonstranten, die elkaar met stenen bekogelden.

Duizenden gemaskerde linksradicalen in Berlijn gooiden stenen en flessen naar de politie en staken twee bouwplaatsen in brand. De politie probeerde de demonstraties op te breken met waterkanon en wapenstok. Intussen marcheerden in Leipzig, Hamburg en andere grote Duitse steden honderdduizenden burgers door de straten. Zij scandeerden leuzen tegen de regering-Kohl, die ze verantwoordelijk houden voor het hoogste werkloosheidscijfer sinds de jaren dertig.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul raakten zevenduizend arbeiders na afloop van de jaarlijkse 1 mei-viering slaags met de oproerpolitie.Gesteund door studenten schreeuwden ze leuzen tegen president Kim Young-sam. Ook eisten ze de arrestatie van Kim Hyun-chul, de zoon van de president die wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Volgens ooggetuigen wierpen de demonstranten brandbommen naar de oproerpolitie, die traangas tegen hen inzette.

Ook in Istanbul kwam het tot confrontaties tussen oproerpolitie en linkse demonstranten. Ten minste tien demonstranten raakten gewond. Turkije heeft een gewelddadige reputatie op het terrein van de 1 mei-vieringen. Vorig jaar overleden drie personen tijdens de rellen.

Meer over