Nelleke Koop wint Mediafondsprijs IDFA

Nelleke Koop heeft de Mediafondsprijs Documentaire gewonnen voor haar filmplan voor Waterlijken. Voorafgaand aan de opening van de 24ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) werd de prijs van 125.000 euro uitgereikt door Jacob Khonstamm, voorzitter van het Mediafonds.

Nelleke Koop neemt haar prijs in ontvangst. © Heleen van Lier / vk.nl Beeld
Nelleke Koop neemt haar prijs in ontvangst. © Heleen van Lier / vk.nl

Het geld is bedoeld voor de realisering van het meest veelbelovende plan voor een film, ontwikkeld tijdens de IDFA-Mediafonds Workshop. Daarin worden jonge filmmakers begeleid door ervaren collega's om een idee voor een film verder uit te werken.

Waterlijken begint met de vondst van een lijk in het water, en volgt het lijk door de handen van vijf hoofdpersonen, die het stoffelijk overschot uiteindelijk terugbrengen bij de familie. Volgens het juryrapport heeft het winnende filmplan 'een onderwerp dat zeer verrast. De maker geeft blijk van een persoonlijke fascinatie en objectiveert deze letterlijk en figuurlijk door er anderen over te laten spreken.'

De jury bestond uit Gülsah Dogan, Simonka de Jong, Willemien van Aalst, Oscar van der Kroon en Jelle Peter de Ruiter. In totaal maakten zeven filmplannen kans op de prijs.

Meer over