Nel van Dijk volgt Andrée van Es op bij commissie GroenLinks

Oud-europarlementariër Nel van Dijk gaat de commissie leiden die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Woensdag trok de Amsterdamse wethouder Andrée van Es zich terug als voorzitter. Geruchten die haar onafhankelijkheid in twijfel trekken, zijn voor het oud-Kamerlid aanleiding die stap te zetten.

DEN HAAG - Van Dijk is binnen de partij onomstreden en heeft zich niet gemengd in de perikelen rond de neergang van GroenLinks. De oud-communiste leidde eerder dit jaar het lijsttrekkersreferendum tussen Tofik Dibi en Jolande Sap. Zij is nu plaatsvervangend directeur van ProDemos, die politiek dichter bij mensen wil brengen.

Met het opzij stappen van Van Es kreeg de grootste politieke crisis sinds het bestaan van GroenLinks een nieuwe wending. Op het partijbureau zijn 900 mails binnengekomen en bij de Tweede Kamerfractie 1200. Dat varieert van steunbetuigingen aan Sap tot opzeggingen en GroenLinksers die hun lidmaatschap heroverwegen. Het zou om 'vele honderden mensen' gaan, volgens een woordvoerster.

Van Es trad terug omdat zij meent dat haar onafhankelijkheid nu al in twijfel wordt getrokken. Volgens geruchten zou zij als voorwaarde voor het voorzitterschap van de onderzoekscommissie hebben geëist dat politiek leider Jolande Sap en partijvoorzitter Heleen Weening terugtraden. 'Dat is niet juist,' laat Van Es weten.

Wel heeft zij de twee vrouwen bij het aanvaarden van haar opdracht op 13 september gezegd dat zij wat haar betreft beter konden opstappen. GroenLinks verloor zes van de tien zetels op de dag ervoor. Van Es leek haar conclusies al voor het onderzoek klaar te hebben. Voedde zij daarmee niet dergelijke geruchten? Van Es' politieke assistent Rosalie Smit: 'Daar kun je over speculeren, maar Van Es gaat er niet op in.'

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik is het niet eens met de analyse van Van Es. 'Zij heeft zelf geconcludeerd dat de onafhankelijkheid van het werk van de commissie in gevaar kwam. Van mij had ze mogen blijven. Maar de onafhankelijkheid van het onderzoek is cruciaal.'

Vorige week vrijdag trok fractievoorzitter Jolande Sap zich terug nadat een vertrouwensbreuk was ontstaan en de zaak op straat kwam te liggen.

undefined

Meer over