Negen overlevenden onder puin Moskouse flat gehaald

Hulpverleners hebben dinsdag nog negen personen levend onder het puin van een opgeblazen flatgebouw in Moskou vandaan gehaald. De bomaanslag van maandag heeft volgens de autoriteiten aan 118 mensen het leven gekost, onder wie twaalf of dertien kinderen....

Op alle toegangswegen naar de Russische hoofdstad waren wegblokkades ingericht. De politie controleerde verder bij alle metrostations, openbare markten en andere plaatsen waar veel mensen bijeen waren. Politie, douane en veiligheidstroepen zijn in het hele land in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Op verscheidene plaatsen in de stad trof de politie enkele tientallen tonnen met kilo's explosieven aan. In een kelder werd bijna vier ton springstof gevonden.

'De daders willen de politieke spanningen in Rusland verhogen. Zij proberen de Russische staat te demobiliseren, zijn grondslagen te verwoesten en paniek te zaaien onder de bevolking', aldus premier Poetin dinsdag in de Doema, het parlement.

Hij kondigde harde maatregelen aan tegen de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. Hoewel zowel Grozny als de leider van het Tsjetsjeens verzet iedere betrokkenheid bij de aanslagen ontkent, wijzen de Russen de beschuldigende vinger eensgezind naar de zelfstandig opererende deelrepubliek.

Meer over