Negen jaar cel voor cocaïne smokkelende mariniers

De drie hoofdverdachten in de zaak van de mariniers die cocaïne naar Nederland smokkelden, zijn maandag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot negen jaar celstraf....

Tegen het drietal was tien tot twaalf jaar geëist. Het gaat om de marinier L., ex-marinier G. en de burger B. Zij werden vorig jaar aangehouden na de smokkel van 125 kilo cocaïne met een Orion-patrouillevliegtuig van Curaçao naar het vliegkamp Valkenburg. Justitie was hiervan op de hoogte, waardoor het drietal betrapt kon worden.

Drie van de vijf andere verdachten kregen een jaar, drie jaar en vijf jaar gevangenisstraf opgelegd. Twee anderen zijn vrijgesproken.

Volgens de rechtbank speelde sergeant-majoor L. een sturende rol. Hij was ook betrokken bij een poging om cocaïne met een fregat te smokkelen. Hiertoe benaderde hij personeel van twee fregatten. Ook was hij volgens de rechtbank betrokken bij de smokkel van duizend kilo hasj naar Engeland. Hiervoor gebruikte hij een transportbusje van de marine.

De rechtbank oordeelde dat L. de marine ernstige schade heeft toegebracht. Zij liet dit meespelen bij het bepalen van de hoogte van de straf. 'Hij heeft het vertrouwen dat de maatschappij in het goed functioneren van de marine mag stellen, beschaamd.' De rechter wees erop dat de marine belast is met de bestrijding van drugssmokkel op en vanuit de Antillen.

De rechtbank keurde het inzetten door justitie van een infiltrant niet sterk af. De advocaten van de verdachten hadden flinke kritiek op het gebruik van de infiltrant.

Een van hen, de 41-jarige ex-marinier G., heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Justitie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak van een van de smokkelaars.

Meer over