Nieuws

Negen jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk na vormfout

De 21-jarige Samir El Y. krijgt 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam. De straf is veel lager uitgevallen dan de eis vanwege een vormfout, een blunder van het openbaar ministerie.

Rechtbanktekening van Samir El Y. tijdens een inhoudelijke zitting in de rechtbank van Amsterdam. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Samir El Y. tijdens een inhoudelijke zitting in de rechtbank van Amsterdam.Beeld ANP

El Y. wordt ook schuldig geacht aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. De verdachte was zelf niet aanwezig in de rechtbank.

Door een vormfout kwam de rechter uit op doodslag in plaats van het zwaarder bestrafte ‘gekwalificeerde doodslag’. De tenlastelegging werd na de inhoudelijke zitting nog aangepast door het openbaar ministerie. Maar op de aangepaste versie stond bij het feit ‘gekwalificeerde doodslag’ geen plaats en geen pleegdatum. De rechter kon die verdenking daarom niet behandelen. Mogelijk gaat het OM in beroep om de fout te herstellen.

Op een zomerse dag in augustus op een steiger aan de Nieuwe Meer, een plas aan de rand van Amsterdam, werd Bas van Wijk twee keer beschoten, in zijn been en zijn borst. Hij was met een groep vrienden naar de steiger gegaan. Even verderop zat Samir El Y. met zijn neef en twee vrienden.

De verhalen lopen uiteen wat er tussen de groepen gebeurde, maar er zou ‘heen en weer’ gekeken zijn. Waarop El Y. op de groep afging. Om ‘verhaal te halen’, zei hij in een eerdere zitting. ‘Wie keek er zo lang?’, riep El Y tegen de groep van Van Wijk.

Wanneer hij precies zijn wapen trok, weet de verdachte niet zeker. Na wat geruzie zette El Y. zijn wapen op het been van een van de jongens en dreigde hem door zijn knie te schieten, als hij niet zijn Rolex-horloge af zou staan. Om te laten zien dat hij het meende schoot hij rakelings naast de knie. De verdachte wilde de groep ‘vernederen’, indruk op hen maken, zei hij in de zitting.

Bas van Wijk probeerde de boel te sussen. ‘Doe normaal’, zei hij. ‘Waar ben je mee bezig?’ Daarop schoot El Y. hem in zijn bovenbeen en vlak daarna, terwijl Van Wijk ineenzakte, door zijn borst. El Y. bekende in een politieverhoor dat hij Van Wijk heeft doodgeschoten.

De straf is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer gedood om de roof van een horloge uit de vriendengroep van Van Wijk makkelijker te maken. Van moord was volgens de rechtbank geen sprake, omdat El Y. geen vooropgezet plan had om Van Wijk te doden.

Meer over