Negen doden bij brand in tunnel onder Mont Blanc

De brand die woensdag in de tunnel onder de Mont Blanc uitbrak, heeft tenminste negen mensen het leven gekost. Voor het lot van zeker twaalf personen, die als vermist zijn opgegeven, wordt nog gevreesd....

Italiaanse brandweerlieden troffen donderdagavond drie lichamen aan in uitgebrande auto's die vlakbij de Belgische vrachtwagen stonden die - om nog onbekende redenen - woensdagochtend in brand vloog. Ook een brandweerman en vijf andere personen kwamen om in de brand. Ongeveer 24 mensen aan de Franse zijde van de tunnel liepen rookvergiftiging op en tien aan de Italiaanse ingang.

Italiaanse brandweerlieden slaagden erin de vrachtwagen waar de brand begon - die meel en margarine vervoerde - te bereiken, maar het lukte hen niet de brandhaarden er omheen te blussen. Wel waren eerder acht andere vrachtwagens aan Italiaanse zijde gedoofd. Franse brandweerlieden maakten zich donderdagavond op om de tunnel opnieuw binnen te gaan.

De Franse minister van Transport Jean-Claude Gayssot, die de plek van de brand bezocht, zei dat de 11,6 kilometer lange tunnel nog weken gesloten zal blijven. Het ministerie heeft verder een uitgebreid technisch onderzoek ingesteld. Hoewel de oorzaak van de explosie nog niet duidelijk is, kan de heftigheid van de brand zijn veroorzaakt door een tweede vrachtwagen met giftig afval in de buurt van de Belg, zo verklaarde het Franse informatiecentrum.

Meer over