Negen acts die je moet zien op Le Guess Who?

Vandaag begint het vierdaagse Le Guess Who?, een bijzonder festival dat zich richt op spannende acts in alle vormen: van harde noise van Swans tot zuivere liedjes van Bonnie 'Prince' Billy. Wat mag u beslist niet missen? De Volkskrant-muziekredactie geeft alvast negen tips.

Robert van GijsselJust Fontein en Gijsbert Kamer
Componist William Basinski Beeld Persfoto
Componist William BasinskiBeeld Persfoto

Dean Blunt

Een ongrijpbare figuur, die Londense Dean Blunt. Helft van het kunstzinnige popcollectief Hype Williams, en als solo-artiest zo mogelijk nog moeilijker te plaatsen. Zijn laatste album Black Metal heeft niets met het sinistere metalgenre van doen, maar is een pareltje van mysterieuze triphop en psychedelische droompop. En mag live dus niet worden gemist. (RvG)

William Basinski

Grootmeester van de tapeloops, die met zijn verzamelwerk The Disintegration Loops, vervaardigd van verpulverende magnetische tapes, een ambientklassieker maakte ten tijde van de aanslagen van 9/11. De New Yorkse avantgardist treedt aan als een van de hoofdrolspelers op het krankzinnig, vierentwintig uur durende Drone Fest in TivoliVredenburg. De spanning stijgt. (RvG)

Autechre

De recente platen van het Britse technoduo Autechre zijn niet de meest memorabele uit het oeuvre. Maar een zeldzaam concert van Sean Booth en Rob Brown kan zomaar weer aangrijpend en spannend zijn als vanouds. De optredens van Autechre zijn intens en radicaal, en zo kunnen de veteranen van de 'intelligent techno' zomaar tekenen voor een van de hoogtepunten van Le Guess Who. (RvG)

Einstürzende Neubauten

Het is niet allemaal even interessant, mooi of urgent wat de band van Blixa Bargeld de afgelopen decennia uitbracht, maar hun nu verschenen Lament is prachtig. Het is de soundtrack van een muziektheaterstuk over de Eerste Wereldoorlog dat vanavond integraal wordt opgevoerd. De zelfgemaakte percussie klatert niet meer zo hard, maar beroert de zintuigen des te meer. (GK)

Selda

Eindelijk te zien in Nederland. Ze is al decennia een grote ster in Turkije, waar ze de status van Bob Dylan heeft. Sinds er enige jaren geleden een compilatie op het vermaarde Britse platenlabel Finders Keepers uitkwam met oud werk, raakte ze bij een nieuw poppubliek bekend. Ze heeft een prachtige stem, die naar het schijnt met de jaren niks aan zeggingskracht heeft verloren. (GK)

Wreckless Eric

Wat een mooi liedje blijft dat Whole Wide World toch. Wreckless Eric schreef het meer dan 35 jaar geleden en hij maakte er nog veel meer. Eerst voor het vermaarde Stiff label en later nog in zijn Len Bright Combo. Alleen met gitaar en beladen met geestige verhalen zal hij zondagmiddag in dB's laten zien nog immer een groots entertainer te zijn. (GK)

Mac DeMarco

Het ontspannen gitaargeluid op zijn platen doet niet direct vermoeden dat concerten van Mac DeMarco vaak ontsporen in totale chaos. Bij een concert vorige week in Santa Barbara belandde de recalcitrante Canadese zanger backstage met handboeien om. Ook het kolkende concert dat hij in de Amsterdamse Melkweg gaf dit jaar, belooft veel goeds voor zijn show in Utrecht. (JF)

Amen Dunes

De eigenzinnige liedjesschrijver Damon McMahon maakt sinds 2006 als Amen Dunes voorzichtig naam met zijn lo-fi folkmuziek. Zijn laatste album Love heeft McMahon een heleboel nieuwe fans opgeleverd en met het op een John Cale-achtig vioolgeluid drijvende Lonely Richard maakte hij een van de mooiste liedjes van dit jaar. (JF)

Bonnie 'Prince' Billy

Will Oldham is een singer-songwriter die zich niets laat wijsmaken. Hij acteert graag, maakte vorig jaar nog een cd als eerbetoon aan het werk van The Everly Brothers en bracht muziek uit als Palace, Palace Music en gewoon als Will Oldham. Tussen alle drones, noise en garage op Le Guess Who? door kunnen de oordopjes uit om te luisteren naar zorgvuldig gecomponeerde liedjes en de bijzondere, krakende stem van Oldham. (JF)

Meer over