Negatieve reacties op besluit Poetin

MOSKOU (ANP) - De NAVO is ,,teleurgesteld'' over het besluit van de Russische president Vladimir Poetin om het Verdrag over Conventionele Strijdkrachten in Europa (CFE) niet meer na te leven. Dit liet een woordvoerder van de NAVO zaterdag weten.

Andere reacties kwamen van onder meer Duitsland en Polen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak zaterdag zijn ,,grote bezorgdheid'' uit na de Russische opschorting. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht naar buiten Poetins beslissing te ,,betreuren''.

De Russische president tekende zaterdag een decreet dat de naleving van het CFE opschort, aldus het Kremlin.

Dialoog

Het verdrag dat aanvankelijk werd gesloten tussen NAVO-landen en het toenmalige Oostblok, stelt maxima aan de hoeveelheid conventionele wapens in Europa en regelt een aantal andere militaire zaken.

Moskou is boos over Amerikaanse plannen voor een afweersysteem tegen raketten dat ook in Polen en Tsjechië moet komen en over de weigering van NAVO-landen het CFE-verdrag te ratificeren zoals Rusland heeft gedaan. Rusland heeft herhaaldelijk gedreigd het CFE-verdrag niet na te leven zo lang niet alle NAVO-landen het ratificeren. Poetin wil ook dat alle NAVO-landen tekenen, inclusief die bij de totstandkoming van het verdrag nog geen lid waren, zoals Estland, Letland en Litouwen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haastte zich zaterdag om duidelijk te maken dat dit niet betekent dat Rusland een dialoog afwijst.

Meer over