nieuwsbelgië

Negatieve coronatest vereist voor bezoek aan België, controles aan de grens

Nederlanders en andere buitenlanders die langer dan twee dagen in België willen verblijven, moeten een negatieve coronatest laten zien voor bezoek aan België. De Belgische regeringen voeren grenscontroles in om dat te handhaven.

Vlaamse politie houdt Nederlandse automobilisten aan bij de Belgische grens in maart dit jaar.  Beeld ANP
Vlaamse politie houdt Nederlandse automobilisten aan bij de Belgische grens in maart dit jaar.Beeld ANP

Het Overlegcomité van alle Belgische regeringen kondigde die nieuwe maatregelen vrijdagavond in een persconferentie af. Het land wil zo meer reisbewegingen tussen België en omringende landen te voorkomen, omdat de situatie volgens premier Alexander de Croo ‘in de meeste landen slechter is dan bij ons’.

Eerder vandaag had de Belgische detailhandelsorganisatie Comeos Nederlanders van harte uitgenodigd om te komen winkelen in België. Daar zijn de winkels na een periode van beperkingen onlangs weer geopend, met een koopzondag dit weekeinde. De Belgische overheid vreest dat dit tot grote toestroom van mensen uit Nederland en Duitsland zal leiden.

Reizigers uit ‘rode zones’, risicogebieden waartoe bijna omringende landen behoren, worden tot ‘hoog risico’ aangeduid voor het verspreiding van het coronavirus en moeten zeven dagen in quarantaine, als ze daar langer dan 48 uur zijn geweest. Tot dusver was dat afhankelijk van de contactmomenten die iemand in zo’n regio had gehad. De politie zal handhaven op de quarantaineplicht, zei De Croo in de persconferentie.

De Belgische premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie vrijdagavond. Beeld BELGA
De Belgische premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie vrijdagavond.Beeld BELGA

De Belgen willen via weg- en luchthavencontroles besmettingen uit het buitenland voorkomen. In Europa passen ook landen als Ierland en Noorwegen die strategie toe, waar de grenzen toch aanzienlijk makkelijker te controleren zijn dan in het aan buurlanden verknochte België. In het voorjaar, toen ook de grenzen sloten, spleten dranghekken op sommige plekken Belgisch-Nederlandse dorpjes in tweeën.

België hoopt met de maatregelen te ‘vermijden in een derde golf terecht te komen’, zei De Croo. Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste dagen in heel het land, met uitzondering van Brussel. Voor versoepelingen aan de al zware lockdown is daarom geen enkele ruimte volgens de premier.

Echte verzwaringen blijven echter ook uit. Zo wordt de avondklok in Vlaanderen niet aangepakt. Op dit moment gaat die om middernacht in, twee uur later dan in Brussel en Wallonië. Een vervroeging van dat tijdstip was een van de discussiepunten in het Overlegcomité vrijdagmidag, maar is uiteindelijk niet aan de orde.

Lees verder:

Niet meer tanken in België, geen roze koeken uit Nederland: de grens zit op slot. Hoe ging dat in het voorjaar?

Meer over