Neerhalen Russische helikopter door IS tegenslag voor Poetin

Strijders van Islamitische Staat (IS) zijn er voor het eerst in geslaagd een Russische legerhelikopter neer te halen in Syrië. De twee piloten zijn omgekomen. Dit heeft het ministerie van Defensie in Moskou bevestigd. Volgens een bron in het Russische leger is de Mi-25-helikopter neergehaald bij het plaatsje Tadmur door een Amerikaanse TOW-antitankraket.

Redactie
Een Russische Mi-25-helikopter. Beeld Igor Dvurekov
Een Russische Mi-25-helikopter.Beeld Igor Dvurekov

Het incident vond vrijdag al plaats in de omgeving van Palmyra, de historische stad in het midden van het land. IS publiceerde zaterdag een video met beelden van de neerstortende helikopter. Hierna bevestigde Moskou de succesvolle aanval, die volgens IS werd uitgevoerd door het commando in Homs.

Het neerhalen van de Mi-24-helikopter, die bij de NAVO bekendstaat onder de codenaam Hind, is militair een tegenslag voor Moskou. De regering-Poetin benadrukte tot nu toe hoe goed de militaire interventie in Syrië verliep, mede dankzij de superieure Russische wapens.

Ook in de propaganda-oorlog hebben de jihadisten nu punten gescoord. In de video is te zien hoe de Mi-25, die door de Russen de 'vliegende tank' wordt genoemd', snel naar beneden stort na te zijn geraakt door een voltreffer. Tot nu toe waren steeds beelden te zien van de Mi-25's in Syrië tijdens succesvolle beschietingen. Ook leken ze in de lucht onkwetsbaar voor rebellen die beschikken over luchtdoelraketten.

In april stortte een Mi-28, een van de meest geavanceerde aanvalshelikopters van Rusland, neer in Syrië. Moskou ontkende echter meteen geruchten dat de 'Night Hunter' was neergehaald door rebellen.

Zeker tien Russische militairen zijn nu omgekomen, bij beschietingen en door ongelukken, sinds president Poetin eind vorig jaar de militaire interventie in Syrië begon. De twee piloten waren betrokken bij de aanval op een aantal IS-strijders bij Homs. Ze kregen volgens Moskou een hulpverzoek van de Syrische strijdkrachten. Nadat de munitie van de Russen opraakte en ze wilden omkeren, sloegen de IS-strijders toe. De Mi-25 werd neergehaald ten oosten van Palmyra, dat dankzij Russische luchtaanvallen eerder dit jaar door het leger werd heroverd op IS.

Amerikaanse raket
'Ze kwamen onder vuur van de terroristen waarna ze neerstortten in gebied dat onder controle staat van het regeringsleger', aldus het Russische leger in een verklaring. De twee vliegers zijn voorgedragen voor een hoge onderscheiding. De Mi-25 is een exportversie van de bekende Mi-24, een zware aanvalshelikopter uit de Sovjet-tijd die onder andere werd ingezet tijdens de Russische invasie van Afghanistan.

Volgens het Russische persbureau Interfax werd de helikopter neergehaald door een Amerikaanse TOW-antitankraket. De VS hebben deze raket de afgelopen jaren geleverd aan pro-Westerse rebellen. Als de Russische bewering klopt, is een deel van de TOW's in handen geraakt van IS. 'De terroristen gebruikten de Amerikaanse TOW', citeert Interfax een bron in het Russische leger. 'De helikopter was op de terugweg naar de basis en vloog zeer laag.' Omdat het toestel laag vloog, was het een makkelijk doelwit geworden voor IS-strijders.

De dood van het tweetal komt een maand nadat een Russische militair werd gedood bij de beschieting van een konvooi in de provincie Homs. In april werd een soldaat gedood door Russisch artillerievuur. Hij vroeg om artilleriesteun nadat IS-strijders zijn positie bij Palmyra hadden omsingeld. Eind vorig jaar werd een vlieger gedood toen Turkse F-16's zijn Su-24-gevechtsvliegtuig boven Turkije neerhaalden.

Russisch wapentuig

De Russische militaire operaties in Syrië zijn een openbaring voor het Westen. Nog nooit eerder sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie, kon een kijkje worden genomen in Ruslands nieuwe militaire arsenaal. Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie over Ruslands militaire keuken.

Leger neemt Aleppo in de tang

Bij beschietingen in de noordelijke stad Aleppo door rebellen zijn zaterdag zeker 38 burgers gedood, onder wie veertien kinderen en dertien vrouwen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Het deel van de stad dat zaterdag werd bestookt is in handen van de regering. Het Syrische leger probeert al langer de hele stad te omsingelen en is de enige toegangsweg tot het deel van de stad dat in handen is van de rebellen tot een kilometer genaderd. De 250.000 tot 300.000 mensen in die delen van de stad dreigen van de buitenwereld te worden afgesloten.

De rebellen in Aleppo werden zaterdag op hun beurt weer vanuit de lucht bestookt. Daarbij kwamen zeker vijf mensen om, aldus het Observatorium.

Het Syrische regime kondigde eerder deze week een wapenstilstand af, maar net als bij eerdere bestanden maakte dit in de praktijk weinig verschil. Toch zei het leger zaterdag de wapenstilstand met 72 uur te verlengen.

Donderdag hebben Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten de enige verbindingsweg van de rebellen in de noordelijke Syrische stad Aleppo naar Turkije afgesneden. Volgens het Observatorium was de wapenstilstand een dekmantel voor deze actie.

De regeringstroepen zijn die verbindingsweg, Castello Road, tot op een kilometer genaderd en kunnen hem gemakkelijk beschieten. 'Momenteel kan niemand Aleppo in of uit', zei Zakaria Malahifji van de rebellengroep Fastaqim. Volgens Malahifji werden de regeringstroepen door Iraniërs geholpen en kregen ze versterkingen aangevoerd vanuit het zuiden. Aleppo was voor de burgeroorlog, die in maart 2011 uitbrak, met meer dan 2 miljoen inwoners de grootste stad in Syrië.

'Huiveringwekkende golf van geweld door oppositie in noorden Syrië'

Verschillende gewapende oppositiegroepen in Aleppo, Idlib en omliggende gebieden in het noorden van Syrië maken zich volgens een rapport van Amnesty International schuldig aan 'huiveringwekkende ontvoeringen, martelingen en buitengerechtelijke executies'.

Een Syrische man draagt een gewond meisje in Aleppo. Luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië hebben vrijdag aan zeker 23 mensen het leven gekost. Beeld reuters
Een Syrische man draagt een gewond meisje in Aleppo. Luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië hebben vrijdag aan zeker 23 mensen het leven gekost.Beeld reuters
Meer over