'Neerbuigende' Trump geweerd van conferentie

Een invloedrijke conservatieve groepering heeft presidentskandidaat Donald Trump in de ban gedaan vanwege diens 'ongepaste opmerkingen'. De flamboyante vastgoedmagnaat zou zaterdag een speech geven op een conferentie van de groep Red State, maar is daar nu niet meer welkom.

Donald Trump tijdens het eerste grote debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Beeld getty
Donald Trump tijdens het eerste grote debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten.Beeld getty

Volgens Red State-voorman Erick Erickson is de uitnodiging ingetrokken omdat Trump zich denigrerend heeft uitgelaten over journaliste Megyn Kelly, een van de debatleiders tijdens het Republikeinse tv-debat van vrijdag. 'Zijn opmerking over Kelly was een brug te ver', zei Erickson.

Kelly had Trump tijdens het debat gevraagd in te gaan op opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over vrouwen, die hij onder meer als 'dikke varkens' had omschreven. Trump wuifde de vraag weg, maar haalde later in een interview hard uit naar de journaliste.

'Je kon bloed uit haar ogen zien komen. Er kwam bloed uit haar waar dan ook', zei de miljardair, tot irritatie van Red State. De groepering heeft Kelly inmiddels uitgenodigd om de plaats van Trump in te nemen op de conferentie.

Volgens Red State was dat volkomen ongepast. 'Ik wil niet iemand op het podium die bij een vijandige vraag direct de neiging heeft te suggereren dat het met hormonen te maken had. Het was gewoon fout', aldus Erickson. De groepering heeft Kelly inmiddels uitgenodigd om de plaats van Trump in te nemen op de conferentie.

'Voorbeeld van politieke correctheid'
Het campagneteam van Trump heeft in een reactie laten weten: 'Dit is weer een voorbeeld van zwakheid door politieke correctheid. Voor alle mensen die uitkeken naar Trump, we zullen jullie missen. Geef Erickson de schuld, jullie zwakke en zielige leider.'

Als Trump aan het woord komt, schuurt het

Lees hier het verslag van het devat van correspondent Arie Elshout terug. 'Hield hij zich in? Nee, hij bleef geheel zijn onstuimige zelf, maar hij zat soms flink in het defensief.' En wat wordt er verder geschreven over het optreden van Trump? 'Hij is ontmaskerd als boerenkinkel en narcist.'

Presentatrice Megyn Kelly. Beeld reuters
Presentatrice Megyn Kelly.Beeld reuters
Meer over