Neemt u plaats

Een nieuwe zender, een nieuwe latenighttalkshow; het herfstseizoen begint op tv. De belangrijkste redenen om uw televisieritueel weer op te pakken.

JULIEN ALTHUISIUS EN NINA SCHUYFFEL

Nu iedereen weer terug is van vakantie, de snelwegen 's ochtends en 's avonds weer vol staan, de bbq's langzaam weer plaats maken voor het gasfornuis en de dagen steeds een beetje korter worden, neemt de televisie weer een prominente plek in tijdens onze avonden. Dat betekent natuurlijk weer met het bord op schoot DWDD kijken, met een kopje thee op de bank GTST volgen of wat ook uw televisieritueel moge zijn. Maar het naseizoen heeft veel meer te bieden dan de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk en Ludo Sanders. V maakte alvast een selectie.

Penoza 3

De misschien wel beste Nederlandse misdaadserie ooit gemaakt krijgt een derde seizoen. Even voor diegenen die de eerste twee seizoenen nog niet gezien hebben: Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) werkt zich na de dood van haar man op naar de top van de georganiseerde misdaad, met justitie en schuldeisers op haar hielen probeert ze zich een weg te banen in het mistige gebied tussen goed en kwaad. Een beetje Borgen, maar dan de criminele variant. Penoza werd verkocht aan Polen, de Verenigde Staten en Rusland. In het derde seizoen wordt de cast versterkt met acteurs Peter Blok en Gijs Naber. Tot 29 september heeft u om de eerste twee seizoenen in te halen. Daarna is het tien weken lang, iedere zondagavond vaste prik.

Vanaf 29 september, 20.25 uur, Nederland 3

The Walking Dead

Zolang er popcultuur bestaat, bestaan er zombies. In talloze boeken, strips en films worden de arme levenloze dames en heren aan gort geschoten, in de brand gestoken of op een andere manier aan hun Waterloo geholpen. En ja, dat is eigenlijk in het kort ook wat er gebeurt in The Walking Dead. Maar het zou te kort door de bocht zijn om The Walking Dead weg te zetten als een schietfestijn met veel bloed en rondvliegende ledematen. Het verhaal draait om een groep (echte, levende) mensen die als enigen een zombie-apocalyps hebben overleefd. Hoe gaan zij om met elkaar in een situatie dat ze moeten overleven? Wat doen ze met hun eigen slachtoffers? En met andere overlevenden die niet per se het beste met hen voor hebben?

In de Verenigde Staten is The Walking Dead al mateloos populair, getuige het recordaantal van 12,4 miljoen kijkers voor de laatste aflevering van het derde seizoen. Sinds afgelopen maandag zendt FOX elke werkdag een aflevering uit van deze, met onder andere twee Emmy's bekroonde, serie. Te beginnen met seizoen 1. Het nieuwste, vierde seizoen is vanaf eind dit jaar te zien.

Sinds maandag 19 augustus, elke maandag, 22.00 uur, FOX

FOX Voetbal

Er breken mooie, overvloedige tijden aan voor de voetballiefhebber. Op zondagavond in ieder geval dit jaar nog het traditionele Studio Sport met de samenvattingen uit de eredivisie. Diezelfde avond praat Jack van Gelder in Studio Voetbal na met zijn gasten en een dag later, op maandag, is er het vertrouwde Voetbal International op RTL 7 met Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp.

Ook op die maandag, op hetzelfde tijdstip, is sinds vorige week het nieuwe voetbalprogramma van FOX, met de rechttoe-rechtaan-titel FOX Voetbal. Toine van Peperstraten en analist Jan van Halst gaan nog eens dunnetjes over het eredivisie-weekend heen. De eerste aflevering vorige week stemt in ieder geval hoopvol: het zag er professioneel uit met interessante analyses, mooie beelden en natuurlijk helpt het ook dat FOX het vertrouwde gezicht van Van Peperstraten aan zich heeft weten te binden: het maakt de overstap voor de kijker naar een nieuwe zender wat eenvoudiger. Grote kers op de taart van FOX Voetbal zijn de samenvattingen uit Engeland en Italië, die we jaren moesten missen op de Nederlandse zenders. Dat er om de haverklap reclame wordt gemaakt voor de betaalde kanalen van FOX nemen we dan maar voor lief.

Elke maandag, 20.30 uur, FOX

Reizen Waes

Voor het betere - en originelere - reisprogramma moeten we komende herfst bij de Belg zijn. Met het idee dat de gemiddelde Vlaming (en ook Nederlander) als het op vakanties aankomt meestal niet veel verder kijkt dan Spanje, Frankrijk en wellicht een keertje de Dominicaanse Republiek, gaat acteur en regisseur Tom Waes naar landen toe die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. De enige vraag die hij bij zijn reizen naar onder andere Turkmenistan, Iran, Zuid-Soedan en Vanuatu stelt: kan ik er op vakantie? Waes sliep in het bed van Stalin, skiede in Iran en onderging een zegening van een penis. Weer eens wat anders dan de voice-overs van Floortje Dessing of Chris Zegers onder het deuntje van Starz In Their Eyes.

Vanaf dinsdag 3 september, 20.40 uur, Eén

Peaky Blinders

Weer veel nieuw drama bij de BBC deze herfst, maar van alle aangekondigde programma's klinkt het nieuwe zesdelige gangsterepos Peaky Blinders het meest veelbelovend. Gemaakt door Steven Knight (Dirty Pretty Things, Eastern Promises), geproduceerd door Katie Swinden (Spooks, Luther), geschreven door onder andere David Leland (Band of Brothers) en met een indrukwekkende cast van Cillian Murphy (Inception), Sam Neill (The Piano, Jurassic Park) en Helen McCrory (Skyfall, Harry Potter) vertelt Peaky Blinders het verhaal van de door criminaliteit geteisterde achterbuurten van het na-oorlogse Birmingham in 1919. Getraumatiseerde oorlogsveteranen, politieke revolutionairen en criminele gangs vechten allemaal voor hun plekje in het door economische problemen geteisterde industriële landschap. Of, zoals regisseur Otto Bathurst tegen The Daily Mail zei: 'It's like Blade Runner set in Birmingham in 1919.'

Vanaf september (datum nog niet bekend), BBC Two

RTL Late Night

We hebben De Wereld Draait Door, we hebben Pauw & Witteman, we hebben Knevel & Van den Brink, we hebben Eva Jinek die een eigen talkshow krijgt, Sven Kockelmann ook en vanaf 26 augustus is daar tevens het nieuwe praatprogramma van Humberto Tan, RTL Late Night. Slim een half uur eerder geprogrammeerd dan Pauw & Witteman ontvangt Tan elke avond gasten uit de wereld van de politiek, sport en entertainment. Heb het over late night en RTL en dan kun je niet om een vergelijking met Barend en Van Dorp heen. Wat voor Tan spreekt is dat hij een zeer brede interesse heeft en overal wel wat van af weet. Tegelijkertijd kan dat een valkuil zijn als je je gasten echt goed het vuur na aan de schenen wil leggen of met ze de diepte in gaan. Maar voor televisie geldt: achter elke succesvolle presentator staat een sterke redactie. Als ze dat bij RTL op orde weten te krijgen, kan Humberto Tan zomaar wat kijkers wegsnoepen bij Pauw en Witteman.

Vanaf 26 augustus, elke werkdag van 22.30 tot 23.30 uur, RTL 4

Vinnie Jones: Russia's Toughest

Toen Vinnie Jones nog voetbalde, was hij een van de gemeenste, hardste middenvelders die het spelletje kende. Hij werd ooit al na drie seconden met een rode kaart van het veld gestuurd, beet in de neus van een journalist en greep Paul Gascoigne eens tijdens een wedstrijd vol in zijn ballen, met als getuige een legendarische foto. Jones maakte daarna naam als acteur in films als Snatch, X-Men en Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Nu gaat deze badass een programma maken voor National Geographic waarin hij de zwaarste banen in Rusland gaat uitproberen. Van een vissersschuit in ijskoude wateren tot als bodyguard het beschermen van de Russische elite. Jones als een moderne Chuck Norris die gevaarlijke baantjes uitprobeert, dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

Vanaf november, National Geographic Channel

Vive la Frans

Naar een programma met Frans Bauer kijk je zoals naar een zojuist gebeurd ongeluk. Je wilt het niet, maar je doet het toch. Stiekem willen we allemaal weten wat er gebeurt in Vive la Frans. De smartlappenzanger reist samen met zijn broer Dorus in een vouwwagen door Frankrijk, waar ze zich onderdompelen in het bourgondische leven. Ze drinken wijn, eten stokbrood en zingen chansons. Dat laatste gebeurt uiteraard op z'n Frans: in karaokestijl en mèt Hollands gezelschap.

Net als in het eerder uitgezonden Bauer Zigeunernacht ontvangen de broers elke aflevering een bekende persoon. Frans gaat zwemmen met Inge de Bruijn, sprinten met hardloper Churandy Martin, en de klapper: verkleed als cowboy paardrijden met de Vlaamse komiek Philip Geubels. De zomer is nog lang niet voorbij. Sterker nog, hij begint nu pas.

Trouwens, hoezo: Vive lá Frans?

Vanaf zaterdag 31 augustus, 20.30 uur, Nederland 1

De Prooi

Pierre Bokma won een Emmy Award voor beste acteur in de film De Uitverkorene. Nu vertolkt hij de rol van bankier Rijkman Groenink in de driedelige televisieserie De Prooi, naar het gelijknamige boek van journalist Jeroen Smit. De serie gaat over de opkomst en ondergang van de bestuursvoorzitter van ABN AMRO na zijn aantreden in 2000. Andere acteurs zijn Victor Löw (als DNB-voorzitter Nout Wellink), Anniek Pheifer en Hubert Fermin. Het succes van de boekbewerking door het Nationale Toneel bewijst dat het verhaal over de bankencrisis prima naar de planken kon worden vertaald. Of dat voor het televisiescherm ook geldt, gaan we in oktober zien.

Vanaf zaterdag 19 oktober, 20.20, Nederland 2

Boeken op Reis

Hoe maak je literatuur inzichtelijk op televisie? Wim Brands doet het al jaren met zijn zondagochtendprogramma Boeken op Nederland 1. 'Boeken zijn interessant omdat ze vragen oproepen over de wereld om ons heen,' zegt hij. 'Als je daarover praat met de schrijver, heb je het onherroepelijk over hoe hij of zij zelf in het leven staat.'

In Boeken op Reis portretteert hij zes internationale schrijvers, onder wie de Noorse Karl Ove Knausgård en de Britse David Sedaris. Brands bezoekt ze bij hen thuis om nog dichterbij hun verhaal te komen. Hij spreekt in New York Lionel Shriver, bekend van de bestseller We Need To Talk About Kevin. Haar nieuwe boek, Big Brother, is gebaseerd op het leven van haar broer. Hij stierf aan de gevolgen van overgewicht. Brands: 'We praten niet alleen over het boek, maar ook over haarzelf en over obesitas als veelvoorkomend probleem in Amerika.'

Vanaf zondag 1 september, 18.50, Nederland 2

Nature's Microworlds

Geen programmaoverzicht zonder natuurdocumentaire. Na Earth, Life, Frozen Planet en Human Planet komt BBC met Nature's Microworlds, een klassieke documentaireserie die inzoomt op natuurgebieden verspreid over de hele wereld. Van de Namibwoestijn in Afrika tot de eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee: elke aflevering geeft een globaal beeld van een bepaald leefgebied. Zo vertelt bioloog Steve Backshall over gigantische kwallen op de bodem van de oceaan, de invloed van zijderupsen op onze cultuur en over de Serengeti in Oost-Afrika, waar een van de grootste concentraties herbivoren leeft.

In Engelse media werd de serie bekritiseerd om zijn vluchtigheid. Een half uur zou te kort zijn om de evolutionaire ontwikkeling van de Galapagoseilanden wetenschappelijk te verklaren. Maar over één ding waren critici het eens: de beelden zijn fenomenaal. Alleen dat al is reden genoeg om de komende zestien donderdagavonden binnen te blijven.

Vanaf donderdag 5 september, 19.55 uur, Nederland 2

Econoshock 2.0

September 2013, vijf jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Hoe staan we ervoor? Journalist Michaël van Droogenbroeck reist de wereld rond op zoek naar de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van de economische crisis. In deze vierdelige documentairereeks stelt hij vragen waar na al die jaren best een antwoord op mag komen. Hoe zijn we in deze economische malaise terechtgekomen? En belangrijker: hoe komen we eruit? Droogenbroeck spreekt experts, economen en betrokkenen en kijkt in enkele landen hoe door de crisis nieuwe initiatieven zijn ontstaan. Economieleken geen zorgen: complexe verhalen over de huizencrisis, fossiele brandstoffen en informatietechnologieën gaan gepaard met fijne animatiefilmpjes die deze mechanismen uitleggen zonder infantiel te worden.

Vanaf woensdag 4 september, 21.10, Canvas

NETFLIX EN RTL

Al veel over gezegd en geschreven, maar de komst van Netflix naar Nederland mag niet in dit overzicht ontbreken. Vanaf dit najaar kan iedereen met een internetverbinding voor 8 euro per maand onbeperkt kijken naar de films en series uit de bibliotheek van Netflix. Kijken op je laptop, tablet, smart-tv of zelfs op je smartphone, waar je wilt, wanneer je maar wilt. Het is nog even afwachten welke films en series de Nederlandse versie van Netflix precies aanbiedt, maar u kunt zich in ieder geval verheugen op het ijzersterke politieke drama House of Cards, een gloednieuw seizoen van komedieserie Arrested Development en het uitstekend ontvangen vrouwengevangenisdrama Orange Is The New Black.

Naast Netflix komt ook RTL/Videoland eind dit jaar met een soortgelijke 'all you can watch'-dienst. Beide aanbieders spelen in op de groeiende behoefte van de moderne televisiekijker die wil bepalen wanneer hij iets kijkt en niet afhankelijk meer wil zijn van de grillen van omroepen, programmaschema's en eindeloze reclames tussen films en series door. Het zou zomaar kunnen zijn dat u over een tijdje al uw films en series via deze aanbieders kijkt en alleen nog maar op de traditionele zenders afstemt voor live-programma's, sport of nieuws. Dat zou kunnen, maar eerst eens zien wat ze te bieden hebben.

AMUSEMENT GERAAKT DOOR BEZUINIGINGEN

De woorden 'Publieke' en 'Omroep' zijn sinds enige tijd onlosmakelijk verbonden met de term 'bezuinigingen'. Het geplande korten van 300 miljoen euro zou een kaalslag teweegbrengen. Merkt de kijker daar deze herfst al wat van? 'De grootste veranderingen zullen pas vanaf januari 2014 zichtbaar zijn, als we de eerste 19 miljoen euro van het budget af moeten halen', zegt programmadirecteur Gerard Timmer. 'Vooral de genres amusement en human interest zullen hard worden geraakt. In het najaar stoppen wel met het grote zaterdagavondamusement. Voorheen hadden we programma's als Strictly Come Dancing en Nick tegen Simon. Die zullen niet meer te zien zijn. Ze zijn tamelijk kostbaar en helpen ons niet in het onderscheidend vermogen van de NPO.' Verder bespaart de NPO door de aankoop van buitenlandse series. The Killing wordt nu uitgezonden op Nederland 2, vanaf 5 september volgt het tweede seizoen van Borgen. 'Naast drama kijken we ook naar non-fictie', zegt Timmer. 'Zo hebben we afgelopen zomer een proef gedaan met de Engelse versie van Heel Holland Bakt. Als er meer Nederlandse titels in het buitenland succesvol zijn, bestaat de kans dat we die uitzenden.'

OMROEPTRANSFERS

Behalve nieuwe programma's zijn er de komende maanden ook weer de nodige personele veranderingen bij de grote zenders. Zo keert Daphne Bunskoek terug bij RTL 4, waar ze het programma Volgende Week gaat presenteren. Lieke van Lexmond neemt de presentatie van Expeditie Poolcirkel op zich, dat van de AVRO naar RTL 5 verhuist. Femke Wolthuis, ooit werkzaam voor RTL Nieuws en nu RTV Noord, wordt vanaf oktober radionieuwslezer bij de NOS. En: Johan Derksen krijgt een muziekprogramma.

undefined

Meer over