Neelie Kroes wint anti-monopoliezaak van Microsoft

Microsoft heeft over vrijwel de hele linie verloren in een zaak over machtsmisbruik. De Europese Commissie had het computerbedrijf in 2004 een boete van 497 miljoen euro opgelegd wegens het overtreden van de anti-monopolieregels. De Europese Commissie kreeg vanochtend grotendeels gelijk van het Europese Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg.

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

De Europese Commissie kreeg vanochtend grotendeels gelijk van het Europese Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg.

Media Player
Microsoft lag onder vuur omdat het in zijn besturingsprogramma Windows standaard de Windows Media Player had opgenomen. Daardoor werd het voor concurrenten vrijwel onmogelijk om gelijksoortige programma’s op de markt te brengen.

Het Hof is het met de Europese Commissie eens dat het inbouwen van de Media Player de concurrentie heeft ondermijnd. Bedrijven hadden geen prikkel meer om alternatieven te ontwikkelen. Consumenten zouden geen moeite doen om andere programma’s te kopen om filmpjes en muziek af te spelen.

Microsoft mag nog steeds zijn Windows-versie met de Windows Media Player op de markt brengen. Maar ze moeten de consumenten ook de mogelijkheid bieden om een versie zonder de Media Player te kopen. In de praktijk blijken daarvan de afgelopen jaren slechts enkele duizenden exemplaren te zijn verkocht. Volgens de Europese Commissie is dat te wijten aan het feit dat de markt al in het voordeel van Windows is uitgevallen.

Servers
Bovendien weigerde het Amerikaanse bedrijf aan concurrenten toegang te geven tot een deel van de broncode, de geheime blauwdruk van Windows. Door gegevens te verstrekken voor de zogeheten ¿interoperabiliteit¿ zouden andere bedrijven apparatuur en programma’s kunnen maken die kunnen samenwerken met Windows-servers.

Op dat punt heeft het dagelijkse bestuur van de Europese Unie volledig gelijk gekregen van het Hof. ‘Het ontbreken van dergelijke interoperabiliteit versterkt de dominante positie van Microsoft op de markt en schept het risico dat de concurrentie wordt uitgeschakeld’, aldus het vonnis.

Het Hof was het niet eens met het argument van Microsoft dat zijn concurrenten door het vrijgeven van een deel van de broncode in feite de mogelijkheid zouden krijgen om klonen van Windows-software te maken. Volgens de dertien rechters ging het er de Commissie erom dat Microsoft alleen specifieke informatie zou vrijgeven en dat het niet de bedoeling was om Microsoft te dwingen de hele broncode van zijn besturingsprogramma vrij te geven.

Slechts op een punt stelde het Hof de Europese Commissie in het ongelijk. Brussel wilde een toezichthouder in het leven roepen om de machtspositie van Microsoft in de gaten te houden. Maar volgens het Hof bestaat er voor die constructie geen juridische basis.

Reacties
‘De uitspraak van het Gerecht laat zien dat het besluit van de Europese Commissie terecht was.’ Zo reageerde eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) maandag op de uitspraak. ‘Het gerecht heeft een historisch Commissiebesluit om consumenten meer keuze te geven in de softwaremarkt intact gelaten. Dat besluit betekende een belangrijk precedent voor de verplichtingen voor dominante bedrijven om concurrentie toe te staan, in het bijzonder in de hightechindustrie.’

Ze voegde er aan toe dat ze er alles aan zal doen dat Microsoft zich snel zal schikken naar de uitspraak. Als het bedrijf zich er niet aan houdt, zal er een nieuwe boete volgen, aldus Kroes.

De Europese Commissie verwelkomde in een eerste reactie het vonnis van het Hof. ‘Dit is een geweldige dag voor Europese consumenten en bedrijven’, reageerde Thomas Vinje van het European Committee for Interoperable Systems, een koepelorganisatie van bedrijven die zich bezighouden met het laten samenwerking van verschillende servers en softwarepakketten.

Vinje: ‘Het wordt tijd dat Microsoft zich aan de wet gaat houden en niet de Commissie steeds de schuld geeft van vaagheid. Er zijn geen excuses meer over hoe complex het allemaal is. Dit besluit betekent dat geen enkel bedrijf, zeker die met super-dominante posities op de markt, boven de wet staat.’

In beroep
Microsoft kan nog binnen twee maanden in beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie. Maar daarbij gaat het niet om de inhoudelijke punten, maar slechts om procedurele kwesties.

De advocaat van Microsoft laat in een reactie weten dat het bedrijf nog niet heeft besloten of het tegen de uitspraak in beroep gaat. Advocaat Brad Smith benadrukte dat het voor Microsoft ‘erg belangrijk’ was om te voldoen aan de Europese regelgeving en dat het de mogelijkheid voor ‘verdere gesprekken met de Europese Commissie verwelkomt’.

Thomas Vinje van het European Committee for Interoperable Systems lacht nadat de rechter Microsoft ongelijk heeft gegeven in een zaak over machtsmisbruik. (AP) Beeld
Thomas Vinje van het European Committee for Interoperable Systems lacht nadat de rechter Microsoft ongelijk heeft gegeven in een zaak over machtsmisbruik. (AP)
Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) geeft maandag een persconferentie, nadat de rechter softwaregigant Microsoft ongelijk heeft gegeven in een zaak over machtsmisbruik. (ANP) Beeld
Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) geeft maandag een persconferentie, nadat de rechter softwaregigant Microsoft ongelijk heeft gegeven in een zaak over machtsmisbruik. (ANP)
Meer over