Neef van terreurverdachte Berlijn opgepakt in Tunesië

De Tunesische veiligheidsdiensten hebben de neef van de verdachte van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, gearresteerd. Dat meldt de BBC op basis van de Tunesische autoriteiten. Met hem werden ook twee andere verdachten opgepakt.

Redactie
Een portret van Anis Amri, vastgehouden door zijn broer in Tunesië Beeld afp
Een portret van Anis Amri, vastgehouden door zijn broer in TunesiëBeeld afp

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken maakten de drie opgepakte mannen, tussen de 18 en 27 jaar oud, deel uit van een terreurcel. De in Duitsland wonende Amri was van Tunesische afkomst en heeft nog familie in het land wonen.

Bij de aanslag die maandag plaatsvond kwamen twaalf mensen om het leven toen een vrachtwagen inreed op de mensenmassa bij de drukbezochte kerstmarkt. Bijna vijftig mensen raakten gewond. Amri zou de vrachtwagen hebben bestuurd, vermoeden de Duitse autoriteiten.

Eerdere aanslag

De Duitse politie onderzoekt ook de mogelijke betrokkenheid van Amri bij een aanslag in Hamburg in oktober, waarbij een zestienjarige jongen door een onbekende dader werd doodgestoken. 'Dit is een spoor dat we volgen, maar er is nog geen verder bewijs', bevestigde een woordvoerder van de politie vrijdag tegenover Duitse krant Bild.

Compositietekening van de verdachte van de 'Alstermoord' Beeld .
Compositietekening van de verdachte van de 'Alstermoord'Beeld .

Een onbekende man viel op 16 oktober een jong stel aan langs de kant van de rivier de Alster. Het vijftienjarige meisje werd door de aanvaller in het water geduwd, maar bleef verder ongedeerd. Haar vriend kwam door messteken om het leven. De dader wist te ontkomen. De daad werd twee weken later als een terroristische aanslag opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Begin november verspreidde de politie een compositietekening en een omschrijving van de dader, een man tussen de 23 en 25 jaar oud. Ook werd er een beloning van 5.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot een doorbraak in de zaak zou leiden. Het signalement toont overeenkomsten met Anis Amri.

Milaan

Amri werd vrijdag door de politie doodgeschoten in Milaan. Hij zou via Frankrijk naar Italië zijn gereisd, maar de Franse autoriteiten willen dat nog niet bevestigen.

Duitse media meldden vrijdag dat de geheime dienst BND en de federale recherche BKA in september en oktober al door de Marokkaanse veiligheidsdiensten waren gewaarschuwd dat Amri een gevaar vormde. Hij zou rondlopen met plannen voor een aanslag en contacten hebben met IS-aanhangers in Dortmund. De Maizière zei vrijdag dat hij daar geen commentaar op kon geven.

Meer over