‘Nee tegen Grondwet bijna zeker’

Het ‘nee’ tegen de Europese Grondwet is bijna niet meer in te halen. Dit zeggen diverse opiniepeilers die de stemming over het referendum bijhouden....

Die uitslag komt in grote lijnen overeen met de bevindingen van andere peilingbureaus. De laatste peiling van TNS NIPO werd vrijdag bekendgemaakt bij RTL Nieuws. Het ja tegen de Grondwet blijft steken op 27 procent, het nee is in een maand gestegen van 38 procent naar 54. Volgens onderzoeker Peter Kanne van TNS NIPO blijft die tendens precies dezelfde als de opkomst hoger wordt dan de nu verwachte 38 procent.

De uitkomsten van andere onderzoeksbureaus wijken van elkaar af, maar de richting is overal: het ja stagneert, het nee heeft de wind stevig in de zeilen. Het persbureau GPD liet deze week een peiling doen door Centerdata uit Tilburg. Volgens dat instituut is van de 75 procent die zegt ‘van plan te zijn’ naar de stembus te gaan, momenteel 50,9 procent tegen en 20,5 procent voor. Maurice de Hond komt wekelijks met een nieuwe peiling. Uit de laatste, van vorige week, blijkt dat 55 procent tegen is, en 45 procent voor.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zijn enquêtes uitvoeren door Marketresponse. Een peiling van 12 mei laat een nek-aan-nekrace zien tussen de voorstemmers (34 procent) en de tegenstanders (35 procent). Maar ook hier komen de tegenstanders opzetten, van 26 procent naar 34 procent, terwijl het ja blijft steken. In de betrouwbaarder groep die zegt zeker te gaan stemmen heeft het nee (40 procent) het ja (35 procent) duidelijk ingehaald.

Heeft het ja-kamp nog een kans? Peter Kanne van TNS NIPO heeft er een hard hoofd in. ‘Ik zie geen omslag. Ook een nieuwe folder in Jip en Janneke-taal helpt niet. De regering wil dit te graag, en dan worden de mensen achterdochtig.’ Ook Maurice de Hond ziet niet veel mogelijkheden voor het ja. ‘Mogelijk dat de uitslag in Frankrijk het stemgedrag in Nederland gaat beïnvloeden. Maar als Frankrijk nee kiest, wordt de Nederlandse stem irrelevant.’

Meer over