NedPhO stopt met concerten in de Beurs

Het Nederlands Philharmonisch Orkest zet na het komende seizoen al zijn concertactiviteiten in de Amsterdamse Beurs van Berlage stop. Daarmee komt de publieke functie van de concertzalen in de Beurs grotendeels te vervallen....

Van onze verslaggever

Het orkest, dat op zoek moet naar een opvolger voor chefdirigent Haenchen, en volgend jaar ook zijn vaste kamerorkestdirigent Entremont uitzwaait, zit door nieuwe maatregelen van OCW in de knel. Het moet banen schrappen, en zegt alleen op niveau verder te kunnen als het concerttaken afstoot. Het NedPhO doet dat allereerst in eigen huis, 'omdat onze zalen in de Beurs minder publiek herbergen dan het Concertgebouw en de andere zalen waar we spelen'.

Het gevolg is dat de Yakult-zaal, de AGA-zaal en de foyers in de Beurs, ingericht door de architect Pieter Zaanen en in de brochures voor komend seizoen nog getooid met de bijnaam 'Palazzo Pubblico', vanaf 2002 vrijwel leeg zullen staan. Ze blijven alleen in gebruik voor NedPhO-repetities, voor congresverhuringen en concerten van derden.

Het NedPhO zegt geen andere uitweg te zien dan dit 'vervelende offer', nu het anderhalf miljoen moet inleveren, en daardoor dertien banen moet afstoten. Het NedPhO krijgt er van staatssecretaris Van der Ploeg ook weer 1,2 miljoen per jaar bij voor een verbetering van de salarissen. Maar dat neemt volgens interimdirecteur Schoonderwoerd niet weg dat vooral het Nederlands Kamerorkest, deel van de NedPhO-formatie, op een nieuwe leest moet worden geschoeid. Het NKO zal meer parttimers tellen, en krijgt een concertagenda die half zo groot is als de huidige.

Aan de operataken wordt niet getornd. Wel levert ook het symfonieorkest enkele concerten in, naast de 25 van het NKO. Een eind komt ook aan de 50 kamermuziekconcerten die het NedPhO in eigen huis organiseert. 'Als het orkest stopt, is er geen basis meer om met die series door te gaan', vindt Schoonderwoerd. 'De organisatie eromheen zou er bijhangen en te duur worden.' Schoonderwoerd zegt bij de gemeente Amsterdam om een ondersteuning van drie ton te hebben gevraagd voor programmering in de Beurs. De aanvraag is afgewezen. Voor Schoonderwoerd een teken dat de gemeente, eigenaar van de Beurs, 'weinig voeling heeft' met de noden van de huurder.

Het symfonieorkest en het NKO blijven gescheiden kernen, hoewel blazers steeds 'overstappen'. Volgens Schoonderwoerd is het handhaven van twee kernen noodzakelijk, omdat de ene moet concerteren als de andere de Nederlandse Opera begeleidt.

Het NedPhO legt zich 'in vriendschap' neer bij Haenchens vertrek als chef. Het aanpassen van het NKO betekent 'nieuw opbouwwerk' voor dirigent en ensemble. 'Die arbeid heeft Haenchen al een keer verricht. Logisch dat hij het onrechtvaardig vindt om dat nog eens te moeten doen.' Haenchen blijft na het verlopen van zijn contract (volgend jaar) wel gastdirigent.

De gemeente Amsterdam zegt het dreigende stilvallen van de Beursconcerten 'jammer' te vinden. Reacties bleven donderdag achterwege wegens reces van de gemeenteraad en vakantie van wethouder Bruines van Cultuur.

Meer over