Nedlloyd verliest op zijn activiteiten

Nedlloyd maakt een u-bocht met de verkoop van al zijn landtransport- activiteiten. Nog eind september maakte het concern bekend met drie andere Europese logistieke dienstverleners de alliantie E1 te vormen....

Maar ook financieel kan Nedlloyd het niet stellen zonder bijzondere baten, zoals uit de verkoop van bedrijven. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 1998 die het concern donderdag presenteerde. Alleen door forse boekwinsten verdiende het bedrijf afgelopen jaar 64 miljoen gulden, tegen 72 miljoen in 1997.

Op de activiteiten verloor Nedlloyd vijf miljoen gulden. In 1997 leverden die nog een winst op van 32 miljoen gulden. De boekwinsten kwamen vooral uit de verkoop van de resterende 3,9 miljoen aandelen Noble Drilling, waaraan Nedlloyd in 1997 Neddrill verkocht.

P & O Nedlloyd, de halfdochter in containervaart, noteerde afgelopen jaar een verlies van 4 miljoen gulden tegen een verlies van 148 miljoen in 1997. De omzet lag het afgelopen jaar op 5 miljard.

De Rotterdammers zijn dan ook niet ontevreden over de prestaties van hun grootste resterende activiteit. 'P & O Nedlloyd heeft duidelijk voordeel' van de toegenomen schaalgrootte, constateerden Berndsen bij het containerbedrijf, Lord Sterling. 'Ondanks het huidige slechte handelsklimaat heeft het bedrijf zijn kosten aanmerkelijk verlaagd en een beter jaarresultaat behaald.'

De bonden reageerden heel wat minder juichend dan de beurs op Nedlloyds uitverkoop. Bestuurder H. Onstwedder van FNV Bondgenoten noemde het 'teleurstellend' dat Nedlloyd de hele landkant van de hand doet. 'Daar zitten veel bedrijven bij die winst maakten, terwijl het in de zeescheepvaart niet zo goed gaat.' Onstwedder sprak van 'een verbazingwekkende strategie'.

De Vereniging van Hoger Personeel vreest voor de banen van haar leden. 'Werkgelegenheidsgaranties zijn niet afgegeven.' Directeur Wagner van Danzas, waar het grootste deel van de Nedlloydbedrijven terecht komt, schat dat 3 tot 4 procent van de arbeidsplaatsen komt te vervallen, geheel door natuurlijk verloop.

Meer over