Nederland

Als ik denk aan Nederland, waar denk ik dan aan? Niet aan Avond van Boudewijn de Groot, niet aan Geert Wilders en zijn website waar we Geert Wilders-pennen, Geert Wilders-petten en Geert Wilders-koffiemokken kunnen bestellen....

Als ik denk aan Nederland, waar denk ik dan aan? Niet aanGerrit Zalm, die vindt dat het wel meevalt met de armoede, nietaan Jan Peter, wiens kapsel is veranderd, niet aan BorisDittrich, die iedere ochtend monter door het Vondelpark huppelt,niet aan Rembrandt, wiens jaar het dit jaar is. Niet aan devellen op warme chocolademelk, niet aan het haardhout in van dieoranje netjes bij het benzinestation, niet aan Katja Schuurman.Niet aan de knie van de koningin en niet aan de koude graven vanalle geliefden die dood zijn.

Als ik denk aan Nederland, waar denk ik dan aan? Niet aan desnelwegen die verstopt zitten, niet aan massa's Unox-mutsen, nietaan Talpa en niet aan Jack Spijkerman. Niet aan de wekelijksereclame van de Aldi en niet aan de aanbiedingen van de Edah, deBoni, de Lidl en Dirk van den Broek. Niet aan het nieuwezorgstelsel en niet aan Samir A., die bloed heeft in zijnontlasting. Niet aan het KNMI en niet aan de NederlandseSpoorwegen die bij het minste geringste een negatief reisadviesuitvaardigen. Niet aan Volendam, en niet aan het intieme scherendat een hoge vlucht heeft genomen. Niet aan de doden die vallenna een avondje stappen, en niet aan de miljoenen dieoudejaarsavond de lucht in gingen.

Als ik denk aan Nederland, waar denk ik dan aan? Heelmisschien hieraan: een boer die leunend op zijn schop een langestoet fietsende scholieren nakijkt; tassen onder de snelbinders,beugels op de sturen gemonteerd om het voorover leunen tevergemakkelijken, flakkerende achterlichten. Het is nog vroeg endonker, er staat een gure, strakke wind. De boer voelt zijn ogentranen. Als de jeugd uit het zicht is verdwenen, komt er eraltijd nog een laatkomer, weet hij uit ervaring: die ene jongendie zich heeft verslapen en op wie de anderen niet hebbengewacht. Kijk, daar komt hij al, boos draaien zijn voeten detrappers rond. Als ook deze eenzame fietser is verdwenen, sloftde boer naar huis - in de stal loeien de koeien, in de keukenwacht de boerin met koffie. Bij de deur doet de boer zijn klompenuit.

Als ik denk aan Nederland, waar denk ik dan aan? Aan hetplatteland, zo te zien, al weet ik drommels goed dat hetnauwelijks meer bestaat, behalve in mijn hoofd - daar zwelt hetlangzaamaan tot een lied van heimwee en verlangen. Eenschitterend eerste couplet zou kunnen gaan over de maandag - dewas die buiten hangt, lakens en handdoeken, onderbroeken opgrootte van links naar rechts. In het tweede couplet hurkt eenvrouw neer in haar moestuin om twee stronken boerenkool uit dekoude grond te trekken, op de achtergrond een schaap dat meewarigtoekijkt.

Als ik denk aan Nederland, denk ik aan dat lied in mijn hoofd,en daarom denk ik niet zo vaak aan Nederland, want ik denk lieveraan morgen.

Gelukkig nieuwjaar.

Meer over