Nieuws

Nederlandse vrouw voor de rechter in VS wegens financieren Somalische terreurorganisatie

Een Nederlandse vrouw die ervan verdacht wordt geld te hebben ingezameld voor de Somalische terreurorganisatie al-Shabaab, is afgelopen week voorgeleid aan een federale rechter in de Amerikaanse staat Virginia. De vrouw werd onlangs door Nederland uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dylan van Bekkum
Ravage na de explosie van een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu in maart van dit jaar, waarbij tien mensen om het leven kwamen. De aanslag werd gepleegd door de terreurgroep al-Shabaab, waarvoor de Nederlandse Farhia H. mogelijk geld zou hebben ingezameld. Beeld AFP
Ravage na de explosie van een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu in maart van dit jaar, waarbij tien mensen om het leven kwamen. De aanslag werd gepleegd door de terreurgroep al-Shabaab, waarvoor de Nederlandse Farhia H. mogelijk geld zou hebben ingezameld.Beeld AFP

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gaat om de in Somalië geboren Farhia H. van 38. H. is al langer verdachte in een Amerikaans onderzoek naar een netwerk dat een financieringsprogramma exploiteerde voor al-Shabaab. Haar advocaten wisten uitlevering aan de Verenigde Staten zeven jaar lang te voorkomen.

Volgens haar advocaten missen de VS de jurisdictie om een Nederlandse vrouw die een Somalische terreurorganisatie zou hebben gesteund te vervolgen. Een Amerikaanse rechter oordeelde vorig jaar dat deze claim ongeldig is, omdat sommige vrouwen met wie H. samenwerkt wel uit Amerika komen. Hierna H. werd uitgeleverd aan de VS. Vrijdag werd ze voorgeleid.

H. zou deel uitmaken van een netwerk dat volgens de Amerikaanse autoriteiten bestaat uit vijftien vrouwen die online samenwerken om geld in te zamelen voor al-Shabaab. De vrouwen zijn buiten Nederland en de VS woonachtig in Somalië, Kenia, Egypte, Zweden, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Het netwerk was tussen 2011 en 2014 actief en sluisde het geld via Somalische en Keniaanse rekeningen door aan al-Shabaab, aldus de Amerikaanse justitie.

H. zou in Nederland donatiegeld hebben verzameld door te beweren dat het gedoneerde bedrag naar goede doelen zoals scholen voor weeskinderen zou gaan. In werkelijkheid kwam het geld bij al-Shabaab terecht, een organisatie die zich solidair verklaart met IS.

Soldaten

Volgens persbureau AP betoogden H.’s advocaten bij de voorgeleiding vrijdag dat het ingezamelde geld bedoeld was voor zorg voor gewonde al-Shabaab soldaten. Ook zeiden ze dat het geldbedrag dat de vijftien vrouwen inzamelden, volgens de advocaten enkele duizenden dollars, verwaarloosbaar is.

Dat laatste argument zal H. niet veel helpen. Twee Amerikaanse vrouwen uit het netwerk werden in 2016 voor de rechter in Virginia veroordeeld tot 12 jaar cel. Ook zij hadden niet meer dan duizend dollar ingezameld. Maar alleen al de transactie naar een terroristische organisatie was voor de rechter genoeg om hen de gevangenisstraf op te leggen. Ook H. kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot 15 jaar.

De twee Amerikaanse vrouwen die in 2016 werden veroordeeld zijn in 2014 gearresteerd. Persbureau Reuters meldde in 2016 bij de veroordeling van de twee vrouwen dat H. gelijktijdig met de twee Amerikanen is gearresteerd en in de Nederlandse cel belandde. Een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie wilde zaterdag niet reageren op de zaak en kon niet bevestigen dat H. een bekende van justitie is.

Leden van de Somalische terreurgroep al-Shabaab tijdens een training buiten Mogadishu, op archiefbeeld uit 2011. Beeld AP
Leden van de Somalische terreurgroep al-Shabaab tijdens een training buiten Mogadishu, op archiefbeeld uit 2011.Beeld AP
Meer over