nieuws

Nederlandse vleesexport krimpt, Europese koppositie staat onder druk

De Nederlandse vleesexport is in 2020 met meer dan 5 procent geslonken ten opzichte van 2019. De status van Nederland als Europees kampioen vleesexport wordt voor het eerst in twintig jaar bedreigd.

Varkens in een aanhanger. Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte
Varkens in een aanhanger.Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte

Vorig jaar verkochten Nederlandse landbouwbedrijven voor 8,8 miljard euro aan vlees aan het buitenland. In 2019 was dat nog 9,3 miljard. Volgens Marjolijn Jaarsma, senior onderzoeker economie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de daling waarschijnlijk door het coronavirus. De meerderheid van de omliggende landen, zoals Duitsland, Frankrijk en België, exporteerde ook minder vlees in 2020.

De daling is beslist geen unicum. In het laatste decennium werd ook in 2011, 2015 en 2018 een krimpende export gemeld. Dat had in die jaren nauwelijks invloed op de staat van de industrie.

Het CBS publiceert de cijfers in de Internationaliseringsmonitor 2020, die woensdag verschijnt. De vergelijkende cijfers met andere landen zijn samengesteld met gegevens van Eurostat, het overkoepelende Europese data-orgaan. Zelf stuurt het CBS ongeveer maandelijks cijfers naar Kirchberg in Luxemburg, waar die instantie huist.

Spanje heeft Nederland in vizier

Opvallend aan de cijfers: in Spanje groeide de vleesexport het afgelopen jaar met ruim 17 procent ten opzichte van 2019, naar 8,6 miljard euro. Het Zuid-Europese land passeert daarmee Duitsland als nummer twee van Europa. Nederland, de onbetwiste koploper van de laatste twintig jaar, is in het vizier. Zeker omdat de hoge vleesexport hier onder druk staat.

Vanwege de juridisch opgelegde noodzaak om minder stikstof uit te stoten, belooft de vleesindustrie een heet hangijzer te worden bij de volgende formatie. D66 zei in de campagne de veestapel te willen halveren. In ieder geval het CDA zal voor de boeren willen opkomen.

In de daling van 2020 speelt de stikstofproblematiek hooguit een bescheiden rol, zegt Jaarsma van het CBS. ‘Die is pas sinds 2019 gaan spelen.’ De maatregelen die de politiek tot dusver nam (opkopen van boerderijen), zijn nog niet eenduidig terug te zien zijn in de cijfers. In Duitsland kromp de export bijvoorbeeld harder dan in Nederland, terwijl de oosterburen geen stikstofprobleem hebben.

Overigens komt niet de gehele 8,8 miljard euro aan inkomsten uit vlees van Nederlandse makelij. 15 procent ervan betreft ‘wederuitvoer of doorvoer’, schrijft het CBS: goederen die hier oorspronkelijk zijn geïmporteerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten.

Meer over