Nederlandse valsemunterij noopt Britten tot slaan moderne ponden

Nederlandse valsemunterij ligt aan de basis van het Britse besluit de munt van 1 pond te vervangen door een nieuw ontwerp. Dat heeft de Britse krant The Independent zondag gemeld. Nederlandse vervalsers overspoelden Groot-Brittannië de afgelopen jaren met zeker dertig miljoen valse 1-pond-munten, het equivalent van 36 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER en JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - De ponden waren gemunt door het Amsterdamse European Central Mint, waarvan de machines honderden valse ponden per minuut konden produceren. De FIOD ontmantelde het munthuis in november na tips van de Britse justitie. De eigenaar van het munthuis, de 49-jarige Patrick O., werd bij een inval gearresteerd in zijn bedrijfsloods in het Westelijk Havengebied in de hoofdstad. Het Openbaar Ministerie verdenkt O. onder meer van witwassen.

O.'s bedrijf leverde goud en zilver aan onder meer pensioenfondsen en banken. Ook deed European Central Mint zaken met de centrale bank van Suriname en sloeg het bedrijf munten voor koffieautomaten. Een handlanger liep in november op weg naar Groot-Brittannië tegen de lamp toen hij honderdduizenden 'ponden' langs de douane probeerde te smokkelen in met carrosserieringen afgedekte vaten.

De Britse minister van Financiën George Osborne onthulde woensdag het ontwerp van de nieuwe, twaalfhoekige munt van 1 pond. Die komt in 2017 in gebruik. Volgens de Royal Mint is aan 'de moeilijkst te vervalsen munt ter wereld' drie jaar gewerkt. Osborne sprak van een sprong voorwaarts om 'criminelen verscheidene stappen voor te blijven'. Van alle munten van 1 pond is 3 procent vals, oftewel 45 miljoen.

De Britse politie bestempelt de Nederlandse valsemunters als het grootste en meest geavanceerde smokkelnetwerk van vervalst geld in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, schrijft The Independent. Het netwerk leverde geld aan Britse misdaadsyndicaten. De nepponden uit Nederland deden in kwaliteit niet of nauwelijks onder voor de echte ponden van de Royal Mint, aldus de politie.

'Ik weet niet zeker of de FIOD zich in eerste instantie realiseerde wat ze op het spoor waren toen ze het bedrijfspand binnenvielen, zo geraffineerd was de techniek', citeert The Independent een bron binnen de Britse politie. 'Onderzoekers beginnen te beseffen dat dit bedrijf wijdvertakt was in het Verenigd Koninkrijk en dat het waarschijnlijk vals geld heeft geleverd aan vele misdaadsyndicaten.'

De European Central Mint kon jaren ongestoord zijn gang gaan in Nederland omdat het te boek stond als legaal munthuis. In 2012 tipte de Britse politie de Nederlandse justitie voor het eerst. nadat een hoeveelheid valse ponden was ontdekt in een haven in Noordoost-Engeland. Een jaar later volgde een vangst in een Zuid-Engelse haven.

undefined

Meer over