Nederlandse turnsters verrassend naar teamfinale

Nederland lijkt echt mee te gaan tellen in de wereldsport turnen. Zondag slaagde de nationale vrouwenploeg, een vijftal zonder koosnaam, erin de olympische landenfinale te halen. Dinsdag moet het team van bondscoach Gerben Wiersma opnieuw de arena in voor de eindstrijd om olympische medailles.

Sanne Wevers Beeld anp
Sanne WeversBeeld anp

Het team, bestaande uit de tweeling Sanne en Lieke Wevers, allrounder Eythora Thorsdottir, routinier Céline van Gerner en Vera van Pol, stak in glanzende vorm en veroverde met een fraaie vertoning van choreografie en acrobatiek de achtste plaats in de kwalificatiewedstrijd. Acht landen komen dinsdag nog eens aan de start.

Nederland was na vier van de vijf subdivisies op de zevende plaats beland en wist dat Japan zou passeren. Dat bleek overigens maar met een marginaal verschil: 172,564 om 171,929. De andere concurrenten voor een inhaalactie waren Frankrijk en Canada. De Canadezen hadden een behoorlijk uitzicht, maar de val van Brittany Rogers op het laatste toestel, brug ongelijke liggers, veranderde alles.

Nederland bleef tweetiende punt voor op de Canadese vrouwen. Het won van Canada op brug (plus 0,4) en balk (plus 2,2), maar verloor terrein op sprong (min 1,6 en vloer 0,8). In een sterke wedstrijd, volgens het systeem 5 inschrijven, 4 inzetten, 3 tellen, had het in blauw gestoken nationale team slechts één echte tegenvaller. Eythora Thorsdottir ging op vloer bij een arabier flikflak met tweeënhalve schroef op de bips. Dat kostte Nederland het punt, waarmee ze zouden zijn opgeschoven naar de zevende positie, voorbij Japan.

Glasgow-team

De achtste plaats was vorig jaar al aan Nederland, bij de WK in Glasgow. Het team van toen, een zestal, deed destijds ook van zich spreken, vooral door de creatieve en choreografische aanpak. Spierballenturnen is niet het Nederlandse 'ding'.

Uit dat Glasgow-team vielen voor Rio Lisa Top, Tisha Volleman en Mara Titarsolej weg. Van Pol en Van Gerner waren hun vervangers. De sterkhouders bij het huidige Nederlandse team zijn Sanne Wevers, Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir. Alle drie haalden ook een individuele olympische finale. Sanne Wevers, vicewereldkampioene op balk, gaat als vierde de toestelfinale in. Haar zus Lieke en de ballerina-achtige Thorsdottir turnen donderdag de meerkamp, tegen 22 anderen.

Het Nederlands team verklaarde haar geslaagde olympische missie, eentje die tegen alle verwachtingen in slaagde, tot een droomreis. Zij duurt nog zeker twee dagen voort.

Meer over