NieuwsIrak

Nederlandse trainingsmissie Irak wordt hervat

De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt de komende dagen hervat. De missie was begin deze maand stilgelegd in verband met de oplopende spanningen tussen het Iraakse buurland Iran en de Verenigde Staten.

Nederlandse trainers leiden Koerdische Peshmerga-strijders op. Archiefbeeld uit 2015. Beeld ANP
Nederlandse trainers leiden Koerdische Peshmerga-strijders op. Archiefbeeld uit 2015.Beeld ANP

Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) vrijdagavond gemeld aan de Tweede Kamer. In Erbil, in het noorden van Irak, trainen ongeveer veertig mariniers Iraaks-Koerdische strijders. Bij de hoofdstad Bagdad geven drie tot twaalf commando’s les aan Iraakse speciale eenheden.

De Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Door de aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij Bagdad liepen de spanningen in de regio hoog op. Iran schoot als vergelding voor de dood van de generaal raketten af op bases in Irak waar ook Amerikaanse militairen waren gelegerd. De trainingsmissie werd op 7 januari stilgelegd. Inmiddels is de situatie gekalmeerd, aldus het ministerie van Defensie.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft geen vluchten meer uitgevoerd in het luchtruim van Iran en Irak, nadat een toestel van Ukraine International Airlines (UIA) uit de lucht was geschoten. Dat heeft KLM laten weten aan het ANP in een reactie op Kamervragen van D66 en CDA.

In de nacht van 7 op 8 januari werd een vlucht van UIA kort na vertrek uit Teheran uit de lucht geschoten. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven. De partijen willen opheldering van minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen waarom KLM na de aanval in de regio bleef vliegen.

KLM legt uit dat minstens vijf kwartier voorafgaand aan de ramp de laatste vlucht van KLM uit het gebied weg was. De eerstvolgende vlucht die in de regio gepland stond, was in de loop van de ochtend op 8 januari. Voor die tijd besloot KLM ‘na een uitgebreide risicoanalyse’ om niet langer boven Iran en Irak te vliegen.

Het Duitse Lufthansa zei vrijdag dat het zijn vluchten naar Teheran heeft opgeschort tot 28 maart. Daarmee verlengde de maatschappij een eerdere ban, waarbij de vluchten tot eind januari waren geschrapt. Lufthansa was de laatste tijd de enige grote Europese luchtvaartmaatschappij die nog op een Iraanse bestemming vloog.

Conflict Iran en VS zet relaties in Midden-Oosten op scherp
Bij een Amerikaanse droneaanval begin januari werd ‘de machtigste man van het Midden-Oosten’, de Iraanse generaal Qassem Soleimani, gedood. De liquidatie zette de relatie tussen de VS en Iran op scherp. Kort na de liquidatie haalde het Iraanse leger ‘onbedoeld’ een Oekraïens passagiersvliegtuig neer nabij Teheran. Volg alle ontwikkelingen in het dossier.

Meer over