Nederlandse toeristen Mexico waarschijnlijk veilig

RIJSWIJK (ANP) - De honderden Nederlandse toeristen die vakantie vieren in de Mexicaanse badplaatsen Playa del Carmen en Cancún, zullen waarschijnlijk weinig overlast ondervinden van de naderende orkaan Dean.

Als de orkaan de huidige koers voortzet, vallen de toeristische trekpleisters volgens reisorganisatie TUI Nederland buiten het bereik van Dean. TUI heeft 650 gasten in de twee strandbestemmingen op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Op basis van de huidige voorspellingen zal de orkaan ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen en 150 kilometer ten zuiden van Cancún de kust bereiken.

,,De plaatsen zouden daarmee buiten het bereik van de orkaan vallen'', aldus een woordvoerster maandag. Naar verwachting bereikt Dean in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.00 uur lokale tijd Mexico.

Niemand overgebracht

Volgens TUI zijn er, bij wijze van voorzorg, dan ook nog geen toeristen overgebracht naar orkaanbestendige gebouwen. Mocht de orkaan van koers veranderen, dan kunnen de lokale autoriteiten daar echter alsnog toe over gaan. Wel onderhoudt TUI via de reisleiding contact met alle Nederlandse toeristen. Ook heeft de organisatie extra medewerkers naar Cancún gestuurd die de plaatselijke reisleiding ondersteunen.

Het oog van de orkaan trok in de nacht van zondag op maandag vlak langs de zuidkust van Jamaica waar tweehonderd Nederlanders verblijven. Ze zitten voornamelijk in de plaatsen Montego Bay en Ocho Rios in het noorden en Negrill in het noordwesten.

Volgens TUI zijn vrijwel alle accommodaties waar de toeristen verblijven, orkaanbestendig. Volgens de woordvoerster zijn slechts enkele reizigers naar andere hotels overgebracht. De reisorganisatie heeft nog geen contact met Jamaica gehad. In verband met de orkaan hebben de Jamaicaanse autoriteiten als voorzorgsmaatregel de elektriciteit afgesloten.

Meer over