Nederlandse toerist laat zich niet afschrikken door drugsgeweld Mexico

Amsterdam - Mexico wordt geteisterd door drugsgeweld. Sinds 2006 vielen al tienduizenden slachtoffers. Laten Nederlanders zich afschrikken om naar Mexico op vakantie te gaan?

Van onze verslaggeefster Laura de Jong
null Beeld afp
Beeld afp

'Juist niet', zegt Simone Van de Berk van TUI, de grootste touroperator van Nederland waar ook Kras en ArkeFly onder vallen. 'Mexico is één van onze belangrijkste bestemming als het gaat om verre reizen.' Dat was vorig jaar wel anders, toen vertrokken veel minder mensen naar Mexico. 'Maar dat had niets te maken met het drugsgeweld maar met de Mexicaanse griep.'

Volgens Van de Berk is Mexico de perfecte bestemming voor bijna iedere Nederlander. 'Het heeft alles in zich: Een eeuwenoude cultuur, prachtige natuur, zon, zee, strand en heerlijk eten. Je kan eigenlijk niemand uitsluiten'. Mexico trekt dan ook gezinnen, stelletjes en vriendengroepen van alle leeftijden.

Schiereiland
Het merendeel van de Nederlandse toeristen gaat naar Playa del Carmen op het schiereiland Yucatan. 'Dus niet naar het noorden waar al die vreselijke drugsconflicten plaatsvinden', zegt Van de Berk. 'Wellicht hebben touroperators die rondreizen aanbieden er meer last van.'

Rondreisorganisatie Djoser geeft toe dat er in 2010 minder Nederlanders naar Mexico zijn vertrokken dan in 2009. 'Maar dat is een miniem verschil', zegt, Myra van Spek, algemeen directeur van reisorganisatie Djoser.

'Dat mensen zich nauwelijks laten afschrikken komt omdat de meeste rondreizen naar de highlights in het zuiden van Mexico gaan.' Het drugsgeweld speelt zich voornamelijk in noorden af, hoewel zich dat de laatste tijd wel meer in zuidelijke richting aan het is verplaatsen.

Jonge gezinnen
De Djoser-reis 'voor de allerkleinsten' is ook een succes. Deze reis is speciaal afgestemd op jonge gezinnen met kinderen tussen de 1 en 5 jaar. 'En loopt hartstikke goed.' Per jaar vertrekken een paar honderd mensen met Djoser naar Mexico.

Mexicaanse incidenten of problemen hebben zich bij zowel TUI als Djoser vooralsnog niet voor gedaan. 'Het is natuurlijk veiliger met een groep dan als je individueel reist' zegt Van Spek.

Meer over