Nederlandse theaterselectie telt veel Vlamingen

Tien voorstellingen, vijf voor de grote zaal en vijf voor kleine, zijn geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival (TF), dat vanaf 30 augustus in theaters in Amsterdam wordt gehouden. Juryvoorzitter Arthur Japin maakte dat zaterdag bekend in het radioprogramma Opium. Opvallend in de selectie: het grote aandeel van Vlaamse theatermakers, en de opmars van de jonge theatergroep De Warme Winkel.

De uitverkoren voorstellingen voor de grote zaal zijn: Oom Wanja van Tsjechov door Hummelinck Stuurman Theaterbureau; Alma door De Warme Winkel, Dood van een handelsreiziger van Arthur Miller door het Ro Theater, Bloed & Rozen van Tom Lanoye door Toneelhuis Antwerpen en Husbands naar John Casavetes door Toneelgroep Amsterdam.

De vijf producties voor de kleine zaal zijn: Am Ziel van Thomas Bernhard door Toneelschuur Producties; Bedrog van Harold Pinter door STAN, BIMBO door Boogaerdt en VanderSchoot; Viva la naturisteraçion! door De Warme Winkel en De Utrechtse Spelen en DISISIT van Benjamin Verdonck/Toneelhuis /KVS.

Op het Nederlands Theater Festival zijn zo veel mogelijk van de gekozen producties opnieuw te bekijken, zodat het publiek nog een laatste kans krijgt ze te zien.

De jury van TF en de VSCD-toneelprijzen maakt later deze week ook bekend welke acteurs en actrices kans maken op de toneelprijzen Louis d'Or, Theo d'Or, Arlecchino en Colombina. Deze prijzen worden uitgereikt aan het slot van het Theaterfestival, tijdens het Gala van het Nederlandse Theater dat dit jaar plaats heeft op 9 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.

undefined

Meer over