Nederlandse tennissters al uitgeschakeld

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - Arantxa Rus versloeg vooral zichzelf, Kiki Bertens speelde wederom niet constant genoeg. Wie de Nederlandse tennissters maandag zag ploeteren op de bijbanen van de Australian Open kon niet optimistisch zijn over de toekomst. De opmars van Bertens verloopt met horten en stoten, Rus verkeert al een half jaar in een depressie.

Een deprimerende reeks uitschakelingen in de eerste ronde lijkt Rus van haar zelfvertrouwen te hebben beroofd. Ze liep op baan 11 aanvankelijk vlot weg bij de Roemeense Irina Camelia-Begu, maar klapte na een 4-1-voorsprong in elkaar. Rus sprokkelde nog twee games bijeen en werd na een bedroevend potje terugduwtennis afgevoerd: 6-4, 6-2.

Begu, een modale top-60-speelster, hoefde er niet veel voor te doen. Rus worstelt al enige tijd met haar opslag en kreeg de bal ook maandag in Melbourne nauwelijks over het net. Ze sloeg maar liefst 14 dubbele fouten, waarvan zelfs vijf in één game in de eerste set.

'Dit mag niet gebeuren', mopperde Rus. Maar een verklaring voor haar dramatische spel had ze niet. De wind was in elk geval een te mager excuus.

In de zomer piekte de 22-jarige baseliner met een vierde ronde op Roland Garros en een derde ronde op Wimbledon. Sindsdien heeft Rus geen bal meer geraakt. Haar laatste zege in de WTA Tour dateert van augustus.

Het heeft er alle schijn van dat Rus de juiste begeleiding mist. Sinds haar breuk in 2011 met Ralph Kok vond ze onderdak bij Hugo Ekker, tot hij zijn pupil na Wimbledon moest loslaten omdat zijn contract als bondscoach van Jong Oranje niet werd verlengd.

Ekker had Rus toen al ondergebracht bij Mario Munoz, omdat de flegmatieke nummer 2 van Nederland wel wat Spaans temperament kon gebruiken. Het leek de ideale combinatie voor Rus: de rust en de vaderlijke wijsheid van Ekker naast de passie van Munoz. Op Roland Garros schitterde Rus als ijskonijn, ook op baan 1 van Wimbledon tegen wereldtopper Sam Stosur glorieerde ze als koele tante. Maar die façade is snel verdwenen.

Met Munoz zei Rus geen klik te voelen. Ze wilde ook niet in Spanje trainen en sprak een proefperiode af met Freddie Hemmes junior. De zoon van oud-bondscoach Fred Hemmes werkte jaren met talent Indy de Vroome, maar Rus heeft hij nog niet aan de praat gekregen. Haar ranking komt in de zomer zwaar onder druk te staan. Als Rus zich niet snel herpakt, valt ze met een doffe klap uit de top-100.

Bertens leunt bij de tennisschool in Berkel en Rodenrijs juist wel op een stabiel begeleidingsteam. Maar travelling coach Christiaan de Jong moet zich gisteren op baan 22 in een achtbaan hebben gewaand. Het was op en af met Bertens, die na een flitsende start tegen Lucie Hradecka (2-0) geen game meer pakte: 2-6. Lange rally's met daarin niet altijd de juiste keuze en vooral een gebrek aan vastheid braken Bertens op.

Aan haar mentaliteit lag het niet. Bertens knokte zich vanuit verloren positie terug en dwong een tiebreak af in de tweede set, waarin ze drie matchpoints wegwerkte. Hradecka, nummer 51 van de wereld, bereikte als specialiste in het dubbelspel de finales op Wimbledon en de US Open. In het enkelspel is de Tsjechische geen grootheid, maar Bertens benutte haar kansen niet en werd op het vierde matchpoint uitgeteld: 10-8.

In tegenstelling tot Rus kende Bertens wel een hoopgevende start van het seizoen met een kwartfinaleplaats in Auckland na knappe overwinningen tegen Koetsnetsova en Watson. De reis naar Sydney pakte met een afstraffing door de Japanse Doi slecht uit, waarna Bertens met enige twijfels arriveerde in Melbourne.

De 21-jarige powerhitter uitte bij de NOS haar tevredenheid over haar agressieve spel, maar biechtte tevens op dat ze 'te veel ging nadenken' op cruciale momenten in de partij tegen Hradecka.

Die oude kwaal illustreerde dat Bertens nog moet wennen aan haar nieuwe status. Ze won vorig jaar in Fez vanuit het niets haar eerste WTA-titel, maar heeft moeite om aan de verwachtingen te voldoen.

Bertens heeft de potentie én de wapens om minstens de top-50 te bereiken, maar ze zal snel haar onbevangenheid moeten terugvinden. Wellicht kan Fed Cupcoach Manon Bollegraf het Nederlandse topduo Bertens/Rus in februari in Eilat tijdens het landentoernooi in de Europees/Afrikaanse zone een duwtje in de rug geven, zoals coach Judy Murray dat vorig jaar deed met de Britse talenten Laura Robson en Heather Watson.

GEEN STUNT VAN HEWITT

De Australian Open heeft maandag afscheid moeten nemen van een publiekslieveling. Lleyton Hewitt verloor in de eerste ronde in drie sets van de Serviër Janko Tipsarevic: 7-6, 7-5, 6-3. De Australiër kon voor eigen publiek in zijn geliefde Rod Laver Arena niet stunten tegen de als achtste geplaatste Serviër. De 31-jarige Hewitt nam voor de 17de keer deel aan de Australian Open. In 2005 verloor hij de finale van de Rus Marat Safin.

undefined

Meer over