Volkskrant AvondZondag 22 december

Nederlandse rectoren waarschuwen voor macht van techreuzen | De beste limoncello ter wereld komt uit Peize

Studenten in college aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Data van docenten en studenten worden in Nederland op grote schaal geruild voor commerciële onderwijsdiensten. Beeld Koen Suyk / ANP
Studenten in college aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Data van docenten en studenten worden in Nederland op grote schaal geruild voor commerciële onderwijsdiensten.Beeld Koen Suyk / ANP

Vandaag in het nieuws

Nederlandse rectoren waarschuwen voor macht van techreuzen
Door de snelle digitalisering krijgen techreuzen te veel macht in het hoger onderwijs, waarschuwen Nederlandse rectores magnifici. Publiek beleid is volgens hen hard nodig.

Bad boy Badr verlaat de ring in tranen : ‘Ik had je, man’
Het is een onvoorzien slotakkoord van wat het gevecht van de eeuw had moeten worden, zaterdagavond in een volgepakt Gelredome in Arnhem: the good guy die zich bezorgd buigt over de bad boy, die met een van pijn vertrokken gezicht op het canvas zit. Zien of het nog gaat, met die arme drommel.

Ajax sluit 2019 af met een showtje, ADO biedt nauwelijks weerstand
Heb jij al gescoord? Nee? Kom op dan. Schiet ook een keer. Zo ongeveer ging dat zondag in de Johan Cruijff Arena. Tijdens het laatste openbare optreden van Ajax in het gedenkwaardige jaar 2019 voerde de koploper een showtje op voor de bühne van spinnend publiek, dat de laatste herinnering dankbaar opsloeg in het collectieve geheugen.

Banksy plaatst nieuw kunstwerk in Bethlehem: een ‘aangepaste kerststal’
In Bethlehem is een paar dagen voor Kerst een nieuw kunstwerk opgedoken van Banksy. Het gaat om een ‘aangepaste kerststal’, zoals de Britse kunstenaar het werk zelf omschrijft.

Vanavond op de televisie

Het eerste seizoen van Geert Maks documentaireserie In Europa eindigde in 1999. Vanaf vanavond (NPO 2, 21.10 uur) staat de auteur in twintig nieuwe afleveringen stil bij wat er sindsdien in Europa is gebeurd. NPO 3 krijgt er een nieuwe talkshow bij: Promenade, met elke week dezelfde gasten: cabaretiers Ton Kas, Henry van Loon en Eva ­Crutzen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Prikkelende opinies in het weekend: de Volkskrant presenteert elke zondag bijdragen van een vaste club auteurs. Vandaag psychiater Esther van Fenema die betoogt dat we moeten teruggaan naar de traditionele waarden van Kerst als familiefeest.

Het kerkschip Elia II met opvarenden: de abt Abibos, zusters van de Georgisch-orthodoxe kerk en enkele gasten.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het kerkschip Elia II met opvarenden: de abt Abibos, zusters van de Georgisch-orthodoxe kerk en enkele gasten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Nog voor Nieuwjaar moet dit Georgisch-orthodoxe kloosterschip de haven van Vlissingen uit varen
Nog voor Nieuwjaar moet het Georgisch-orthodoxe kloosterschip Elia II de Vlissingse haven verlaten. Het schip dat al twee jaar in Vlissingen ligt, wordt opgeknapt, maar de tijd is op, stelt de Zeeuwse gemeente. Vader Abibos, zuster Nino en moeder-overste Elizabeth verkeren sindsdien in onzekerheid.

Digitalisering bedreigt onze universiteit. Het is tijd om een grens te trekken
Digitalisering en privatisering in het hoger onderwijs gaan hand in hand. De afhankelijkheid van (Amerikaanse) techbedrijven neemt toe. Tijd om een grens te trekken, stellen de rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten.

Gestrand in Athene, de horrorplek voor de verjaagde vluchteling
Dakloze migranten bepalen in toenemende mate het straatbeeld in Athene. Ze zoeken er hun heil nu de Griekse regering de eilanden schoonveegt of zijn tussen wal en schip gevallen. Ze belanden vaak in de drugscriminaliteit of prostitutie. ‘In Griekenland wacht alleen deceptie.’

Een migrant brengt de nacht door op Victoria-plein in het centrum van Athene.  Beeld Nicola Zolin
Een migrant brengt de nacht door op Victoria-plein in het centrum van Athene.Beeld Nicola Zolin

De beste limoncello ter wereld komt uit Peize
Als je in Londen de Oscar voor drankenmakers wint, staat je wereld op zijn kop. Kok Titus Meijer en compagnon Melissa Oosten schillen zich de blaren op de handen om maar genoeg limoncello te produceren. Voorraad: nul. Vraag: gigantisch.

Wat zijn de beste oudejaarsconferences van 2019?
Wat bakken de cabaretiers van protestjaar 2019? Claudia de Breij is fel op haar best, Freek de Jonge zoekt naar het grotere verband en Martijn Koning houdt het in zijn eerste oudejaarsconference vooral gezellig.

null Beeld

De verwachte euforie die de moeheid doet vergeten bleef uit
Sarah Sluimer en haar vriend gingen eindelijk weer eens een avondje uit. ‘De kleuter en de baby hadden onze liefde voor het leven de afgelopen weken vakkundig gesloopt door van ons huis een Guantanamo Bay-achtige vesting te maken waar slapeloosheid en geluidsmarteling broederlijk hand in hand gingen.’

Meer over