Cijfers bij het nieuws

Nederlandse opnamecijfers door covid-19 zijn hoger dan in de omliggende landen

De belangrijkste coronacijfers van maandag: de Nederlandse opnamecijfers door covid-19 zijn hoger dan in de omliggende landen. Oostenrijk voert rigoureuze coronamaatregelen in om de vaccinatiegraad te verhogen.

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen
Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Het aantal coronapatienten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen neemt weer toe.  Beeld ANP
Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Het aantal coronapatienten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen neemt weer toe.Beeld ANP

Hogere instroom van coronapatiënten in Nederland dan in omliggende landen

In Nederland is het aantal opnamen in het ziekenhuis sneller opgelopen dan in enkele omliggende landen zoals België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Bijna 2 op de 100 duizend Nederlanders zijn afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen. In Frankrijk komen ruwweg evenveel nieuwe patiënten in het ziekenhuis. In Duitsland zijn de aantallen iets hoger, wat deels komt doordat ouderen sneller naar het ziekenhuis worden gebracht. Door verschillend beleid zijn absolute niveaus minder goed met elkaar te vergelijken, het is beter om naar de trend te kijken. In België en Denemarken is de laatste weken ook sprake van een flinke toename van het aantal ziekenhuispatiënten. Denemarken telde lange tijd weinig besmettingen en wist de pandemie goed te onderdrukken, maar het kampt inmiddels met een nieuwe uitbraak. In het Verenigd Koninkrijk, dat al langer te maken heeft met hogere aantallen besmettingen en ziekenhuisopnamen, is de situatie de laatste weken min of meer stabiel. In Spanje, waar de vaccinatiegraad hoog is en het aantal besmettingen laag, zijn nauwelijks ziekenhuisopnamen. In andere Europese landen als Roemenië en Bulgarije ligt het aantal opnamen in het ziekenhuis veel hoger. In deze landen is de vaccinatiegraad laag en de sterfte hoog.

Oostenrijk voert strenge regels in

In Oostenrijk mogen werknemers vanaf maandag alleen nog op kantoor verschijnen met een test-, vaccinatie-, of herstelbewijs van covid-19. De rigoureuze 3G-maatregel (gevaccineerd, genezen of getest, red.) is bedoeld om Oostenrijkers een extra duwtje richting coronavaccinatie te te geven. De vaccinatiegraad is in Oostenrijk relatief laag: slechts 62,6 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, tegenover 68 procent in Nederland. Hierbij gaat het om de volledige bevolking, inclusief kinderen. Van de 18-plussers is in Nederland inmiddels 84 procent volledig gevaccineerd, hierbij worden ook personen meegerekend die één dosis vaccin hebben gekregen na een besmetting met het virus. Vorige week dreigde de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg al met een lockdown voor niet-gevaccineerden bij extreme toename van het aantal corona-infecties.

Meer over