Nederlandse missie in Irak officieel geëindigd

De Nederlandse militairen in Irak hebben maandag het commando over de provincie Al Muthanna overgedragen aan hun Britse opvolgers. Met de commando-overdracht komt een einde aan twintig maanden Nederlandse missie in Irak, waaraan ruim 7000 militairen deelnamen....

De machtsoverdracht had plaats op het grootste Nederlandse kamp, Camp Smitty bij de stad As Samawah. Aanwezig waren onder meer de Nederlandse chef-defensiestaf generaal Berlijn, hoge Britse en Japanse militairen en Iraakse autoriteiten.

Aan de operatie in Irak deden ruim 7000 Nederlandse militairen mee. Ongeveer de helft van hen diende op Camp Smitty. Twee Nederlandse militairen kwamen om: sergeant-1 Dave Steensma van de Koninlijke Landmacht op 10 mei vorig jaar en wachtmeester-1 Jeroen Severs van de Koninklijke Marechaussee op 14 augustus vorig jaar. Tijdens hun missie hebben de Nederlanders 3360 veiligheidsfunctionarissen opgeleid.

Na de overdracht blijven de Nederlandse militairen nog een week operationeel, waarin ze de Britten inwerken. Tussen 15 en 21 maart gaan de meeste Nederlanders naar huis. Begin april zijn ze allemaal vertrokken van Camp Smitty. Tot half april blijft het helikopter-detachement nog actief. Half mei komt commandant Van Dooren als laatste Nederlandse militair terug naar huis.

De terugtocht de komende weken is een grote logistieke operatie. In totaal gaan 1100 containers terug en 630 voertuigen. De 'prefab'-slaapcontainers en de meeste douche- en toiletgebouwtjes zijn verkocht aan de Britten. Van de twee andere kampen van de Nederlanders is dat in Al Khidr twee weken geleden al overgedaan aan de Irakezen. Het kamp bij Ar Rumaythah gaat volgende week naar de Iraakse autoriteiten.

Meer over