Nederlandse miljonairs laten het geld weer rollen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - De Nederlandse miljonairs hebben weer durf en vertrouwen. Zeker in vergelijking met de gemiddelde Nederlander zijn ze opvallend optimistisch. Daar hebben ze ook reden toe, want opvallend genoeg blijft hun aantal, net als hun gemiddelde vermogen, ondanks de crisis stabiel.

Dat blijkt uit het Dutch Wealth Report 2013, een miljonairsonderzoek van Van Lanschot Bankiers, het CBS en onderzoeksbureau GfK, dat donderdag is gepresenteerd.

Nederland heeft nog steeds veel miljonairs. In Europa doen alleen Zwitserland en België het beter. Er zijn in totaal 92 duizend miljonairshuishoudens in Nederland. Hun gemiddelde vermogen bedraagt 3 miljoen euro. Dat is evenveel als een jaar geleden. Samen bezitten zij ruim 40 procent van het totale Nederlandse vermogen.

Het is een onderzoek rijk aan stereotypen. De gemiddelde miljonair is een autochtone 59-jarige en mannelijke ondernemer. Hij is hoogopgeleid, rijdt een BMW, stemt VVD en belt met een iPhone.

Er worden nog meer vooroordelen bevestigd: de meeste miljonairs wonen in Amsterdam, maar de 'miljonairsdichtheid' is het hoogst in Blaricum, Bloemendaal, Laren en Wassenaar. Helemaal onderaan het rijtje staat Spijkenisse. Daar is 'slechts' 0,2 procent van de bevolking goed voor minstens een miljoen euro.

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Van Lanschot een dergelijk miljonairsonderzoek publiceert. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee opvallende veranderingen, zegt Richard Bruens, algemeen directeur van Van Lanschot Private Banking. 'Ten eerste zijn miljonairs positiever gestemd over de economie en hun eigen vermogen dan een jaar geleden. Ten tweede zijn zij minder geneigd om te sparen.'

Vermogensbehoud

Sinds het uitbreken van de crisis zijn miljonairs steeds minder gaan beleggen, en steeds meer gaan sparen. Ze zijn zich, met andere woorden, meer gaan richten op vermogensbehoud dan op vermogensgroei, zegt Luc Aben, hoofdeconoom bij van Lanschot.

'Ons onderzoek laat zien dat vermogensbehoud nog steeds belangrijker wordt gevonden dan vermogensgroei, maar dat die beweging eindelijk afvlakt. Goed nieuws, want het betekent dat de durf en het vertrouwen terugkomen bij miljonairs.' Zij nemen weer meer risico.

Uit het onderzoek blijkt ook dat miljonairs veel vaker op huwelijkse voorwaarden trouwen dan niet-miljonairs (37 procent versus 17 procent). Ze zijn veel minder actief op sociale media (53 procent zit op Facebook, van de niet-miljonairs 67 procent), maar er rijden wel veel meer miljonairs in elektrische auto's (7 procent tegenover 1 procent).

Het bijbrengen van normen en waarden vinden miljonairs minder belangrijk, net als de mogelijkheid om gelukkig te worden en het 'familiegevoel'. Wat miljonairs wel stukken belangrijker vinden om mee te geven aan hun kinderen: het familienetwerk, het familiebedrijf en, uiteraard, het familiekapitaal.

undefined

Meer over