'Nederlandse meisjes van 10 jaar werken in prostitutie'

Meisjes komen soms al op zeer jonge leeftijd in de prostitutie terecht. 'Onlangs werd een meisje van 10 jaar aangemeld voor onze opvang', zei Anke van Dijke van Fier Fryslân, vrijdag. Haar organisatie vangt tientallen meisjes op tussen de 12 en 23 jaar die onder dwang als prostituee moesten werken.

Een prostituee aan het werk Beeld anp
Een prostituee aan het werkBeeld anp

Behalve Nederlandse slachtoffers zitten er ook ongeveer 150 buitenlandse mensen in deze opvang. Zij kwamen veelal in de seksindustrie terecht nadat ze onder valse voorwendselen door mensenhandelaren naar Nederland waren gelokt. Velen van hen komen uit Afrika en een kwart van hen is man.

Getraumatiseerd
Mannen komen volgens Van Dijke in de homoprostitutie terecht of worden in de pornoindustrie gebruikt. Daar worden ze ingezet voor de meest extreme vormen van seks, zoals met dieren. De slachtoffers raken daardoor getraumatiseerd, terwijl de meesten volgens haar al een traumatische achtergrond hebben. Ook Nederlandse slachtoffers hebben meestal een rot verleden en ze zijn in een kwetsbare situatie geraakt voordat ze door pooiers werden ingekapseld.

Van Dijke schetste de situatie van slachtoffers en hun achtergronden tijdens de presentatie van een initiatiefwetsvoorstel om klanten strafbaar te stellen die willens en wetens gebruikt maken van prostituees die onvrijwillig hun werk moeten doen. Van Dijke is blij met het voorstel maar wat haar betreft mag dat nog een stapje verder gaan. Ze wijst erop dat sommige klanten juist gebruik maken van een vrouw of man in een uitbuitingssituatie. 'Ze zoeken de grenzen op, stellen extremere eisen of weigeren een condoom, juist omdat ze weten dat zo'n prostituee toch geen kant op kan.'

Het Openbaar Ministerie is ook blij met het initiatief, ook al zal de bewijsvoering 'een harde dobber worden', zei officier van Justitie Jolanda de Boer. In Nederland is prostitutie onder voorwaarden toegestaan, maar seks met minderjarigen is strafbaar.

Meer over