Nederlandse medaillekansen

Omdat niet elke medaille hetzelfde is, ben ik gisteren vroeg opgestaan om naar Pieter van den Hoogenband te kijken. De NOS heeft het zwemmen namelijk tot speerpunt verklaard, omdat daarmee de meeste medailles worden verwacht....

Zo horen we het graag. Nederland won met 1-0 van China, waarbij het opviel hoe afgetraind die hockeymeisjes eruit zien. Dat wordt goud, dacht ik. Waarmee ik me van de weeromstuit schuldig maakte aan de dezelfde fout als die van de beroepscommentatoren te Peking en Hilversum. Zij spreiden een ongebreideld optimisme tentoon over de Nederlandse medaillekansen. Terwijl we in het klassement toch zijn gezakt naar de 14de plaats. Het gaat in feite helemaal niet zo voorspoedig als dat we dachten dat het zou gaan.

Misschien was het daarom verstandig te luisteren naar de tijdelijke commentatoren die de NOS heeft uitgenodigd. Ter zake van het zwemmen was dat in Hilversum de ex-zwemmer Johan Kenkhuis. Door zijn realistische opmerkingen wist hij overspannen uitingen van optimisme prettig af te koelen. In Peking praatte Inge de Bruijn mee, maar de voormalige zwemdiva wordt nog te veel afgeleid door de aandacht voor haarzelf. Daardoor zegt ze dingen die we als kijkers zelf ook kunnen bedenken.

De opwarming naar de kleine 48 seconden die de race met VDH zou gaan duren, was als een roffel op de trommel. De minuten werden afgeteld en er was een interview met zijn trainer Jacco Verhaeren.

Hij had VDH nog niet gesproken, maar kon wel melden dat VDH goed had geslapen en met muziek wakker was geworden. Dat was een goed teken en VDH ging beslist een topprestatie leveren. Alleen was nog onzeker of dat genoeg was voor een plek op het ereschavot. Daarmee drukte de trainer wel een domper op de stemming. Dat werd nog erger toen oud-kampioen Popov zelfs een wonder tot de onmogelijkheden rekende, al drong de verslaggever daar nog zo op aan.

Het wonder voltrok zich dan ook niet, waardoor met terugwerkende kracht de woorden van Kenkhuis over zwemdarling Marleen Veldhuis betekenis kregen. Zij had als snelste deelneemster de finale bereikt, maar Kenkhuis had toch op een iets betere tijd gehoopt, want morgen stond ‘de teller weer op nul’.

Nou ja, als u dit leest, heeft Veldhuis het zwembad al weer verlaten en blijkt dit hele stukje over gastcommentatoren hopelijk op zand te zijn gebouwd.

Meer over