Nederlandse Koerden boos over 'aanslag'

De Koerden in Nederland 'leven intens mee' met de slachtoffers en naasten van de twee explosies op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij) in het oosten van Turkije. Koerden, alle HDP-aanhangers en mensen die met hen meeleven komen zaterdag bijeen voor het Turkse consulaat in Rotterdam.

Een gewonde slachtoffer van de explosies in Diyarbakir wordt door omstanders in veiligheid gebracht. Beeld ap
Een gewonde slachtoffer van de explosies in Diyarbakir wordt door omstanders in veiligheid gebracht.Beeld ap

Dat schrijft de Federatie van Koerden in Nederland vrijdagnacht in een persbericht. De federatie spreekt van 'brute aanslagen, gepleegd door de AK-partij'. Dat is de regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan.

Ook Turkse autoriteiten vrezen dat het om een aanslag gaat. De explosies in de stad Diyarbakir kostten aan zeker twee mensen het leven. Verder raakten voor zover nu bekend zo'n honderd mensen gewond. Zondag zijn de parlementsverkiezingen in Turkije.

Spanningen door verkiezing
Volgens de Federatie van Koerden in Nederland zorgen de naderende verkiezingen voor 'grote spanningen, omdat de AK-partij bang is dat HDP de kiesdrempel zal halen en dit grotendeels ten koste zal gaan van de stemmen op de AK-partij'. De Federatie wijst op de eerdere onrust. Deze week werd in dezelfde regio nog een aanslag gepleegd op een campagnebus van de HDP. Daarbij kwam de chauffeur om het leven. Half mei raakten zes mensen gewond bij bomaanslagen op twee partijkantoren.

In Diyarbakir wonen voornamelijk Koerden en is de HDP populair. De partij doet voor het eerst mee aan de verkiezingen en is een bundeling van links-radicale en Koerdische krachten. Als de HDP zondag de hoge kiesdrempel van 10 procent haalt, veranderen de politieke verhoudingen in het parlement ingrijpend. Erdogans partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) verliest dan de absolute meerderheid.

Aanhangers van de Koerdische Partij gaan de straat op om te protesteren tegen de aanslagen in Diyarbakir. Beeld ap
Aanhangers van de Koerdische Partij gaan de straat op om te protesteren tegen de aanslagen in Diyarbakir.Beeld ap
Meer over