Nederlandse klimmers bedwingen op een na hoogste berg ter wereld

De bergklimmers Ronald Naar en Hans van der Meulen zijn dinsdag na een geslaagde beklimming van de 8760 meter hoge berg K 2, begonnen aan de afdaling....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Thierry Schmitter moest Naar en Van der Meulen bij de toppoging laten gaan. Hij daalde af omdat hij zich niet lekker voelde, aldus basiskampmanager Joost Cohensius per sateliettelefoon.

Vrijdag zullen Cas van de Gevel en Edmond Öfner ook proberen de berg te bedwingen. Öfner doet dat ondanks een gebroken schouderblad. Hij zit onder de pijnstillers. Van de Gevel kampt met buikloop en is net aan een ontstoken kies geholpen. Op de K 2 zijn in de loop der jaren zestig klimmers omgekomen, meer dan op welke berg ook.

De laatste uren van de klim moesten Naar en Van der Meulen met hun twee Pakistaanse dragers heupdiep door de sneeuw. Om de beurt maakten ze voorop het spoor voor de anderen. Ze vorderden niet sneller dan met veertig meter per uur. Naar klom met de zuurstoffles, omdat hij het risico van bevriezing van lichaamsdelen wilde verkleinen. De andere drie klimmers gebruikten geen extra zuurstof.

De klimmers zijn een kwartier op de top geweest van de berg, die op de grens van Pakistan en China ligt. Ze hebben een videofilm gemaakt en sponsorvlaggen gefotografeerd. 'Er is niet zoals veel mensen denken een Nederlandse vlag achtergelaten', aldus Cohensius.

Langer dan een kwartier boven blijven was niet verantwoord, omdat elke minuut nodig is om weer af te dalen. Van de 95 klimmers die ooit de top bereikten, hebben er 25 tijdens de afdaling het leven gelaten als gevolg van een combinatie van oververmoeidheid, zuurstofgebrek en overmoedigheid door een gevoel van triomf.

Volgens Cohensius maken Naar en Van der Meulen de soepelste afdaling ooit van de 'met zijn loodrechte rotswanden technisch moeilijkste berg ter wereld'. Binnen zes uur bereikten ze veilig het tentje van kamp vier.

Meer over