Nederlandse Irakezen naar de stembus

Het liep dinsdagochtend nog niet echt storm bij het speciale stembureau in Utrecht waar Irakezen in Nederland kunnen meedoen aan de parlementsverkiezingen in hun land....

Rond negen uur hadden enkele tientallen mensen hun stem uitgebracht. Velen deden dat gekleed in speciale feestelijke kledij. Ook leden van de organisatie, de Nederlandse afdeling van de Onafhankelijke Kiescommissie van Irak, hadden zich voor de gelegenheid uitgedost.

Het is voor de meesten dan ook een feestelijke gelegenheid, meldde een woordvoerder. ‘Het is belangrijk voor toekomst van Irak en daar willen ook Iraki's in Nederland een bijdrage aan leveren.’

De Irakezen kunnen dinsdag, woensdag en donderdag tussen 07.00 tot 20.00 uur hun stem uit brengen. Kiezers in Irak zelf kunnen donderdag naar de stembus. Het land kiest dan een parlement met een mandaat voor vier jaar. De volksvertegenwoordiging wijst een president aan, die vervolgens een premier benoemt.

Verwacht wordt dat in Nederland tussen de 15.000 en 20.000 Irakezen gaan stemmen. De organisatie verwacht dat het dinsdagmiddag drukker zal worden bij de in totaal 48 stemplekken in het bureau.

Meer over