Nieuws

Nederlandse inhaalslag bij vaccineren, besmettingen dalen verder

Het vaccineren tegen corona gaat steeds sneller, en het aantal besmettingen daalt fors. Het RIVM ziet wel een toename bij jonge vakantiegangers, en roept hen op zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wordt gevaccineerd door een militair in Molenbeke. Defensie helpt de GGD bij het bij het vaccineren. Beeld ANP
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wordt gevaccineerd door een militair in Molenbeke. Defensie helpt de GGD bij het bij het vaccineren.Beeld ANP

Priktempo loopt op naar een kwart miljoen per dag

Het priktempo loopt verder op, naar zo’n 250 duizend coronaprikken per dag. Naar schatting zijn nu ruim 12,6 miljoen prikken gezet. Exact tellen lukt nog niet, de prikken bij huisartsen en zorginstellingen worden geschat, en de GGD kampte vorige week met een storing. De afgelopen week was Nederland het op een na de snelst prikkende land in de EU, na Ierland. Lange tijd ging het prikken vrij traag, door de inhaalslag van de laatste tijd staat Nederland nu in de EU op de zesde plaats, net achter België en Denemarken.

Inmiddels heeft 59 procent van de volwassen bevolking al minstens een eerste prik gekregen, 29 procent is volledig ingeënt. Dit zijn mensen die een prik met het Janssen-vaccin hebben gekregen of twee doses van een van de andere vaccins. Het RIVM heeft nog geen gegevens over hoeveel mensen na een coronabesmetting gevaccineerd zijn, en dus maar een dosis vaccin nodig hebben.

Minder besmettingen gemeld, wel toename onder jonge vakantiegangers

Het RIVM roept jongeren tussen de 17 en 24 jaar die in Spanje of Portugal zijn geweest op zich te laten testen, ook als zij geen klachten hebben. Het instituut ziet een toename van besmettingen onder jonge vakantiegangers. Van alle positief geteste personen deze week gaf 5,7 procent aan in de afgelopen 14 dagen in het buitenland geweest. In meer dan de helft van de gevallen ging het om reizigers uit Spanje en Portugal. Verder was het nieuws van het RIVM gunstig, het aantal gemelde besmettingen daalt voor de zevende week op rij. Afgelopen week werden per dag gemiddeld 1.280 besmettingen gemeld, een daling van bijna 40 procent in een week.