Nieuws

Nederlandse hockeysters verslaan Argentinië in finale en winnen goud

Eén prijs ontbrak nog op de palmares van deze generatie Nederlandse hockeysters: goud op de Olympische Spelen. Vrijdag werd dat behaald. In de finale versloegen ze Argentinië met 3-1.

null Beeld AP
Beeld AP

Alle doelpunten in het Oi Hockey Stadium werden gemaakt voor de rust. Nederland kwam op 3-0 door een treffer van Margot van Geffen en twee goals van de afzwaaiende Caia van Maasakker. Agustina Gorzelany deed daarna iets terug, maar verder kwam Argentinië niet.

In de groepsfase waren de Nederlandse hockeysters te sterk voor al hun opponenten: India (5-1), Ierland (4-0), Zuid-Afrika (5-0), Groot-Brittanië (1-0) en Duitsland (1-3). Nadien klopten de vrouwen in de kwartfinale Nieuw-Zeeland (3-0) en in de halve finale, wederom, Groot-Brittanië (5-1).

Vooral de dubbele zege op de Britten voelde als sportieve wraak, nadat zij vijf jaar geleden Oranje versloegen in de olympische finale in Rio de Janeiro. Acht speelsters uit de huidige Nederlandse equipe waren toen aanwezig, en, niet te vergeten, bondscoach Alyson Annan.

Schier onverslaanbaar

De trainer maakte vijf jaar geleden in de halve finale van het toernooi een pijnlijke vergissing. Ze wist niet dat er shoot-outs aan kwamen, nadat de reguliere speeltijd tegen Duitsland was verstreken. ‘Jullie hebben nog een kwart om die Duitsers te pakken’, zei ze in plaats daarvan tegen haar spelers. Nederland won in de shoot-outs.

Sinds het toernooi in Rio de Janeiro is de Nederlandse ploeg schier onverslaanbaar. De hockeysters wonnen alle toernooien die zij speelden: één Champions Trophy, een wereldkampioenschap en drie Europese titels. Alleen olympisch goud ontbrak nog in de prijzenkast van deze generatie.

Nederland heeft nu dertig medailles gewonnen op de Olympische Spelen: negen keer goud, tienmaal zilver en elf bronzen plakken.

Meer over