Nederlandse fotografe Lixenberg klaagt Spotify aan

Het is onmiskenbaar als je de beelden naast elkaar legt. Het is de foto van de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg van rapper The Notorious B.I.G. die op het menu van streamingdienst Spotify prijkt. Zonder haar toestemming. Daarom heeft ze een zaak aangespannen tegen Spotify via de Amerikaanse advocaat Scott Burroughs.

Mark Moorman
De muziek applicatie van Spotify op een smartphone. Beeld ANP
De muziek applicatie van Spotify op een smartphone.Beeld ANP

Fotografe Dana Lixenberg was zelf nog het meest verbaasd hoe het verhaal over haar rechtszaak tegen Spotify dit weekend de ronde deed, eerst via de Hollywood Reporter, waarna werd het overgenomen door grote muzieksites als Billboard, NME en vervolgens de persbureaus. 'Het is voor mij een onderdeel van een veel grotere zaak rond de foto's die ik begin jaren negentig van Notorious B.I.G. en Tupac heb genomen. De foto's die ik voor het Amerikaanse blad Vibe nam, duiken nog steeds overal op, terwijl de rechten bij mij liggen.'

De zaak die Lixenberg met het Californische advocatenbureau aan het opbouwen is richt zich voornamelijk op kledingproducenten die de inmiddels iconische foto's gebruiken om allerlei producten, van T-shirts, tot baseball caps te bedrukken. Lixenberg noemt het 'grootschalig misbruik' van haar beelden.

Druppel in de emmer

Voor Lixenberg was de foto op Spotify een klein onderdeel, 'een druppel in de emmer', dat nu ineens alle aandacht opeist. In de aanklacht, die overal geciteerd wordt, gaat het over het 'bestelen van muzikanten over wiens ruggen Spotify een miljardenbedrijf heeft gebouwd', waar nu ook fotografen de dupe van zijn. Een aandachttrekker kennelijk.

Christopher Wallace (Notorious B.I.G. of Biggie, vermoord in 1997) en Tupac Shakur (vermoord in 1996) kregen na hun dood een mythische status, waarbij de portretten van Lixenberg tegenwoordig dienen als een soort staatieportretten van de hip hop royalty van de jaren negentig.

'De foto's werden na hun dood ook gebruikt als basis voor muurschilderingen en ik was heel trots op een grote mural die op Houston Street verscheen (Lixenberg woont in New York), en op sociale media zie je ze ook vaak voorbij komen, maar dat is wat anders dan dat je je foto's aantreft op T-shirts en sweaters bij onder andere K Mart en Urban Outfitters.

Meer over