Nieuws

Nederlandse economie voor het eerst groter dan voor corona, vrees voor oververhitting neemt toe

De temperatuur van de Nederlandse economie blijft hard oplopen. Het bbp is in het derde kwartaal met 5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar terug. De stormachtige groei leidt tot een nieuw banenrecord.

Koen Haegens
Amsterdam, afgelopen zaterdag.  Beeld Joris van Gennip
Amsterdam, afgelopen zaterdag.Beeld Joris van Gennip

Vergeleken met het vorige kwartaal bedraagt de economische groei 1,9 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend heeft gepresenteerd. ‘Nederland zit voor het eerst weer duidelijk boven het niveau van vóór corona’, meldt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Banenrecord

Vooral huishoudens lieten het geld rollen. Hun bestedingen stegen tussen juli en september met bijna 4 procent. Dankzij het verdwijnen van een groot deel van de contactbeperkende maatregelen gaven mensen meer uit aan onder meer cultuur, vervoer, kleding en buiten de deur eten en drinken.

Het aantal faillissementen van bedrijven, toch al historisch laag, daalde verder in oktober. Waar begin vorig jaar nog voor massawerkloosheid werd gevreesd, vestigt de arbeidsmarkt inmiddels het ene na het andere record. Het aantal banen nam vorig kwartaal toe met 162 duizend. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kwam het totaal daarmee uit boven de 11 miljoen.

Tegenover elke 100 werklozen staan inmiddels 126 vacatures. Dat terwijl het arbeidsaanbod net zo goed toeneemt, zegt CBS-econoom Van Mulligen. ‘Bijna 70 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar is inmiddels aan het werk. Ook dat percentage was nog nooit zo groot.’

Tekorten

Het spectaculaire herstel van de coronacrisis voedt de vrees voor oververhitting. Cafébazen sloten de afgelopen maanden de deuren door tekort aan personeel. Vorige week zette Feyenoord een punt achter de plannen voor een nieuw stadion. Officiële reden: de fors gestegen kosten van bouwmaterialen. VDL Nedcar moest al meerdere keren de productie stilleggen door gebrek aan chips. Bij aluminiumfabriek Aldel en zinkbedrijf Nyrstar was de hoge gasprijs de boosdoener.

De oorzaak voor de huidige problemen ligt aan het begin van de coronacrisis. Fabrieken schroefden uit voorzorg, of noodgedwongen door overheidsbeleid, hun productie terug. Energiebedrijven boorden minder gas. Containerschepen lagen werkloos in de havens. De gevreesde depressie bleef uit, en nu schiet de vraag de lucht in. Het aanbod kan het niet bijbenen.

Dat voelen ook Nederlanders in hun portemonnee, want de schaarste leidt tot prijsstijgingen. De inflatie bedraagt inmiddels 3,4 procent. Het meest in het oog springt de gasprijs. Sommige huishoudens zien hun maandelijkse energierekening hierdoor verdubbelen.

- Beeld -
-Beeld -
Meer over