Nederlandse diplomate Sigrid Kaag benoemd tot gezant voor Libanon

De Nederlandse diplomaat Sigrid Kaag is benoemd tot speciale gezant voor Libanon. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt.

Sigrid Kaag. Beeld REUTERS
Sigrid Kaag.Beeld REUTERS

De in Zeist geboren Kaag (53) was namens de VN en het OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) in Den Haag verantwoordelijk voor de vernietiging van de chemische wapens van Syrië. In september werden de laatste chemische wapens van het regime van president Bashar al-Assad onschadelijk gemaakt, hoewel critici twijfelen of er niet nog wapens verborgen zijn.

Kaag werkt sinds 1994 als diplomaat voor de Verenigde Naties. In haar nieuwe functie als gezant voor Libanon, een buurland van Syrië, vervangt ze de Brit Derek Plumbly. Volgens een VN-verklaring is Kaag geschikt voor haar nieuwe taak vanwege haar schat aan ervaring in politieke, humanitaire en ontwikkelingszaken en haar diplomatieke kennis door haar werk in regio's in onder meer het Midden-Oosten.

Libanon wordt door de bloedige strijd in Syrië geconfronteerd met een toestroom aan vluchtelingen uit het buurland en een toenemend aantal terroristische dreigingen. Het land, dat ongeveer vier miljoen inwoners heeft, telt ruim een miljoen Syrische vluchtelingen.

De vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië was tot nu toe Kaags belangrijkste VN-klus. Damascus ging eind vorig jaar akkoord met het plan van de VN om het chemische wapenarsenaal van het land te ontmantelen. De OPCW in Den Haag zag sindsdien, onder leiding van Kaag, toe op de vernietiging van 1.300 ton giftige stoffen.

De Syrische VN-gezant Bashar Ja'afari liet vorige maand weten dat Syrië geen chemische wapens meer had en dat er alleen nog lege gebouwen gesloopt moeten worden. Syrië zou volgens de afspraak eigenlijk alle gebouwen waarin chemische wapens werden geproduceerd of opgeslagen, ook moeten hebben vernietigd. Dit moet nu in de zomer van 2015 zijn voltooid.

VN-inspecteurs onderzoeken een aanval met mogelijk chemische wapens in een wijk van Damascus. Beeld REUTERS
VN-inspecteurs onderzoeken een aanval met mogelijk chemische wapens in een wijk van Damascus.Beeld REUTERS
Meer over