cijfers bij het nieuws

Nederlandse coronacijfers dalen verder, helft Amerikanen kreeg eerste prik

De belangrijkste coronacijfers van zondag: In Nederland zet de dalende trend door, minder Nederlanders worden positief getest en in het ziekenhuis komen minder coronapatiënten terecht. In de Verenigde Staten kreeg de helft van de bevolking minstens een prik, met name jongeren.

Bezoekers op een terras in het centrum van Den Haag.  Beeld ANP
Bezoekers op een terras in het centrum van Den Haag.Beeld ANP

Besmettingsmeldingen op laagste niveau sinds begin oktober

Steeds minder Nederlanders worden positief getest. De nieuwste RIVM-cijfers laten zien dat de dalende trend onverminderd doorzet. In Nederland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 3.061 besmettingen gemeld, 126 per 100 duizend inwoners. Dit is bijna een kwart minder dan de week daarvoor, sinds begin oktober is het aantal meldingen niet meer zo laag geweest.

In alle regio’s en bij alle leeftijdsgroepen is de daling zichtbaar. Wel zijn er nog grote verschillen. Personen tussen de 10 en de 30 zijn het vaakst positief, 70-plussers het minst vaak. In die groep is de vaccinatiegraad al hoog. In de zuidelijke provincies is het aantal gemelde besmettingen beduidend hoger dan in het noorden van Nederland. Vier veiligheidsregio’s melden de afgelopen week meer dan 150 besmettingen per 100 duizend inwoners, Limburg-Noord, Rotterdam-Rijnmond, Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant.

Minder dan 500 coronapatiënten op ic

Dat er minder Nederlanders besmet raken, is goed te zien in de ziekenhuiscijfers. Het aantal nieuwe opnamen is ruim eenderde lager dan een week eerder. Dit weekend liggen er voor het eerst sinds december minder dan 500 coronapatiënten op de ic. Op dit moment zijn 1.327 coronapatiënten aanwezig in de Nederlandse ziekenhuizen, 841 op een reguliere verpleegafdeling en 483 op de intensive care. Uit cijfers van het Landelijk Coördinatie Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat in een week tijd de ziekenhuisbezetting met ruim 22 procent is gedaald.

Helft van bevolking VS kreeg minstens een dosis coronavaccin

In de Verenigde Staten kreeg inmiddels ruim 50 procent van de bevolking minstens een eerste prik, 4 op de 10 Amerikanen zijn volledig gevaccineerd. Net als in Nederland is vooral bij ouderen de vaccinatiegraad hoog, van de 65-plussers heeft bijna driekwart beide doses van een van de vaccins gekregen. Maar ook bij kinderen van 12 tot 17 jaar neemt het priktempo ook toe. Van de 16- en 17-jarigen kreeg al ruim eenderde een eerste prik, van de 12 tot 15-jarigen 18 procent. In Vermont is al meer dan de helft van de jongeren minstens een vaccin, in Idaho minder dan 1 procent. In Nederland krijgen 16- en 17-jarigen alleen een coronaprik als zij een hoog medisch risico hebben. Afgelopen vrijdag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin van Pfizer goed voor kinderen vanaf 12.

Meer over