Nederlandse cameraman weer vrij na arrestatie bij filmen Gay Pride in Istanbul

De Nederlandse cameraman en fotograaf Bram Janssen is zondagavond in Istanbul opgepakt tijdens het filmen van de sinds 2015 verboden LGBT & Gay Pride in die stad. Enkele uren later kwam hij vrij, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten. Hij zou 'goed zijn behandeld'.

Redactie
Een agent in burger schopt een deelnemer aan de Gay Pride in Istanbul. De politie sloeg demonstranten, gebruikte traangas, schoot op hen met rubberen kogels en arresteerde diverse activisten. Beeld afp
Een agent in burger schopt een deelnemer aan de Gay Pride in Istanbul. De politie sloeg demonstranten, gebruikte traangas, schoot op hen met rubberen kogels en arresteerde diverse activisten.Beeld afp

De Turkse politie sloeg de demonstranten die vertrokken vanaf het Taksimplein ruw uiteen met traangas en rubberen kogels en arresteerde diverse activisten.

Janssen werd in Istanbul door de politie aangehouden terwijl hij verslag deed van de parade voor onder meer homo's, lesbiennes en transgenders. Volgens NOS-verslaggever Lucas Waagmeester, die ook ter plaatse was bij de demonstratie in het centrum, toonde Janssen zijn Turkse perskaart maar werd hij toch meegenomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet te weten waarom Janssen werd aangehouden. Ook over de reden van zijn vrijlating kon het ministerie niets zeggen.

Buitenlandse journalisten hebben het steeds moeilijker in Turkije sinds daar de noodtoestand geldt na de mislukte coup van vorig jaar zomer. Journalisten worden perskaarten geweigerd of zonder pardon opgepakt. Ook zijn al enkele buitenlandse journalisten uitgezet. Vaak worden buitenlanders wel snel weer vrijgelaten als de papieren in orde blijken.

Janssen werkt sinds 2016 vanuit Istanbul voor het Amerikaanse persbureau AP, daarvoor verbleef hij twee jaar in Irak. Vanuit Istanbul reist hij regelmatig terug naar Irak sinds daar de bevrijding van Mosul is begonnen. Hij won dit jaar de Zilveren Camera in de categorie 'Nieuws internationaal' voor zijn werk in Mosul, evenals de Pulitzerprijs in de categorie Breaking News.

Lees verder onder de foto.

Turkse nationalisten gaan de confrontatie aan met LHBT-rechtenactivisten. Istanbul, 25 juni. Beeld afp
Turkse nationalisten gaan de confrontatie aan met LHBT-rechtenactivisten. Istanbul, 25 juni.Beeld afp

De Gay Pride wordt al drie jaar verboden in Turkije, volgens de autoriteiten om de veiligheid te garanderen voor inwoners, demonstranten en toeristen. De Gay Pride wordt onder meer bedreigd door de ultra-nationalistische Alperen Hearths. Activisten wilden de demonstratie toch doorzetten en zette zondagavond koers naar het Taksimplein, waarbij ze op trommels sloegen, met regenboogvlaggen zwaaiden en leuzen riepen als 'Zwijg niet, maar schreeuw het uit: homo's bestaan'.

Bij het Taksimplein werden de demonstranten door de Turkse politie tegengehouden om de hoofdstraat Istiklal in te lopen, waarna ze diverse kanten uitwaaierden. In de wijk Cihangir liep de demonstatie uit de hand en greep de politie hardhandig in, waar Bram Janssen op dat moment aan het filmen was.

Meer over