Cijfers bij het nieuws

Nederlandse besmettingscijfers blijven dalen en meer ‘gele’ reisadviezen, maar een lockdown in Australië

Voor het eerst in anderhalve maand tijd is minder dan 10 procent van de testen in Nederland positief, en de daling van de besmettingscijfers zet door. Goed nieuws, ook met het oog op de zomervakantie. Reizen naar Roemenië en Sardinië zijn weer mogelijk. Ondertussen gaat de deelstaat Victoria in Australië, een van de coronasuccesverhalen tot nu toe, opnieuw in lockdown.

Daling besmettingscijfers zet door, twee regio’s verlagen risiconiveau naar ‘Ernstig’

Het percentage van de in Nederland afgenomen coronatesten lag de afgelopen week voor het eerst sinds half april lager dan 10 procent. Dit geeft aan dat de daling van het aantal meldingen niet alleen komt doordat minder mensen zich laten testen. Afgelopen week was 9,6 procent van de testen positief, twee weken geleden was dit nog bijna 13 procent.

Dagelijks zijn gemiddeld 3.200 positieve tests gemeld door het RIVM, een daling van 30 procent in een week. In april werden geregeld meer dan 8 duizend besmettingen op een dag gemeld. In het hele land en bij alle leeftijdsgroepen dalen de cijfers. Het risiconiveau van de veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek en Zaanstreek-Waterland is verlaagd van ‘Zeer Ernstig’ naar ‘Ernstig’. In de rest van het land blijft dit vooralsnog ‘Zeer Ernstig’.

Lockdown in Australische staat Victoria

De Australische staat Victoria, met daarin miljoenenstad Melbourne, gaat voor een week in een strenge lockdown nadat in korte tijd 34 besmettingen zijn geconstateerd. Autoriteiten zeggen de controle over het bron- en contactonderzoek te zijn verloren. Zorgelijk vinden zij ook dat de nieuwe besmettingen komen door een van de Indiase varianten van het virus. ‘Als we nu de verkeerde keuze maken, loopt dit uit de hand’, aldus de plaatsvervangend premier van de staat. De sterfte- en besmettingscijfers in Australië zijn tot dusver laag, maar er is nog niet veel gevaccineerd.

Roemenië en Sardinië kleuren ‘geel’, Zuid-Egeïsche eilanden ‘oranje’

Vakanties naar Roemenië en Sardinië worden niet meer afgeraden, terwijl op de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland de situatie juist zodanig is verslechterd dat daar nu toch weer het advies ‘Alleen noodzakelijke reizen’ geldt. Eerder gold voor deze eilanden een geel reisadvies, vakantiereizen waren mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze wijzigingen donderdag bekend gemaakt.

Komende tijd zullen waarschijnlijk meer adviezen op geel springen. Vraag is wie er dan op Nederlandse toeristen zit te wachten. De Nederlandse besmettingscijfers zijn namelijk hoger dan in de meeste populaire vakantielanden. Afgelopen week zijn in Nederland 127 van de 100 duizend inwoners positief getest. Op veel vakantiebestemmingen zijn dit er zo’n 50. Als de huidige daling doorzet bevindt Nederland zich wel over een dag of tien op hetzelfde peil. Vermoedelijk ruim op tijd voor de zomervakantie.

Meer over